Δεν το βάζει κάτω η Σουηδία όσον αφορά στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, παρά τις ενστάσεις της Τουρκίας, επιδιώκοντας – όπως ανέφερε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε – να έχει μια «εποικοδομητική πρόοδο» στις συνομιλίες με την Άγκυρα.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν τον περασμένο μήνα αίτημα να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ σε απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως βρίσκονται αντιμέτωπες με τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η οποία τις κατηγορεί ότι υποστηρίζουν και προσφέρουν καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές και άλλες οργανώσεις, τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Οι αντιρρήσεις αιφνιδίασαν τους αξιωματούχους της Φινλανδίας, της Σουηδίας και του ΝΑΤΟ και έχουν μειώσει τις προοπτικές για ταχεία πρόοδο με τα αιτήματα ένταξης πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτό το μήνα στη Μαδρίτη.

«Η αίτησή μας έτυχε ευρείας υποστήριξης μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ», δήλωσε η Λίντε μιλώντας στο σουηδικό κοινοβούλιο. «Φιλοδοξία μας είναι, σε εποικοδομητικό πνεύμα, να κάνουμε πρόοδο στα ζητήματα που έχει θέσει η Τουρκία».

Η Σουηδή υπουργός πρόσθεσε πως δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Σουηδία τάσσεται μαζί με τους συμμάχους εναντίον της τρομοκρατίας.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας επιβίωσε την Τρίτη πρότασης μομφής με τη βοήθεια μιας βουλευτή, τα αιτήματα της οποίας να υποστηριχθούν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία μπορεί να περιπλέξουν τις προσπάθειες ένταξης στο ΝΑΤΟ, όλα τα μέλη του οποίου πρέπει να εγκρίνουν την ένταξη νέων μελών.

Η Άγκυρα έχει επίσης καταφερθεί εναντίον των σουηδικών αρχών επειδή το 2019 σταμάτησαν τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία όταν η χώρα εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στην Τουρκία, η Λίντε δήλωσε πως η συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε «να αλλάξει τις προϋποθέσεις για τις εξαγωγές όπλων εντός του εθνικού κανονιστικού πλαισίου μας».

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr