Η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας που συνήψε με την Τουρκία σχετικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και έχει έρθει η ώρα η τουρκική βουλή να ξεκινήσει την διαδικασία επικύρωσης του σουηδικού αιτήματος ένταξης ώστε να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ.

«Η άποψή μας είναι ότι κάναμε ό,τι μας ζητήθηκε, τώρα ήρθε η ώρα να ξεκινήσει την διαδικασία επικύρωσης η τουρκική βουλή», δήλωσε ο σουηδός υπουργός στο Reuters στο περιθώριο κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες, στις 15 Ιουνίου 2023, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως δεν θα υποστηρίξει ακόμη το αίτημα να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ.

Η Άγκυρα «δεν μπορεί να προσεγγίσει θετικά» το αίτημα της Σουηδίας για την εισδοχή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού όταν «τρομοκράτες» διαδηλώνουν στους δρόμους της Στοκχόλμης, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως η Άγκυρα και προσωπικά ο Ερντογάν χρησιμοποιούν τη Σουηδία ως «πολιορκητικό κριό» για να εκμαιεύσουν από το Κογκρέσο την συγκατάθεσή του στην πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Όμως δεν είναι μόνον η Άγκυρα που στέκεται εμπόδιο στον δρόμο της Σουηδίας.

Στα τέλη Μαΐου και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε από το Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουγγαρία και τη Σουηδία θα πρέπει να βελτιωθούν προτού εγκριθεί το αίτημα της σκανδιναβικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr