Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι παραμένει αισιόδοξος πως η Τουρκία θα επικυρώσει την προγραμματισμένη ένταξη της χώρας του στο NATO όταν συνεδριάσει τον Οκτώβριο το τουρκικό κοινοβούλιο, όπως συμφωνήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο.

«Η σουηδική κυβέρνηση δεν είχε κάποιες διαφορετικές ενδείξεις στην διάρκεια του καλοκαιριού ότι τα σχέδια που παρουσιάστηκαν τότε εξακολουθούν να ισχύουν σήμερα σε σχέση με το ζήτημα και ότι παραμένει σε ισχύ η ανακοίνωση που εκδόθηκε στο Βίλνιους», είπε στους δημοσιογράφους ο ΥΠΕΞ Τομπίας Μπίλστρομ.

Η Σουηδία αιτήθηκε την ένταξή της στο NATO τον περασμένο χρόνο έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα περισσότερα μέλη της Συμμαχίας επικύρωσαν γρήγορα το σουηδικό αίτημα.

Αλλά όχι και η Τουρκία, η οποία επικαλέστηκε ανησυχίες ως προς την συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Έπειτα από μήνες άσκησης πιέσεων ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μετά την σύνοδο κορυφής του NATO στο Βίλνιους τον Ιούλιο ότι θα προωθήσει το σουηδικό αίτημα προς επικύρωση στο τουρκικό κοινοβούλιο, όταν ανοίξει και πάλι τον Οκτώβριο μετά τις θερινές διακοπές.

Αλλά ακόμη και τότε δεν είναι βέβαιο ότι η Σουηδία θα πάρει το πράσινο φως.

Η Τουρκία θέλει περισσότερες ενέργειες από την Στοκχόλμη σε σχέση με αυτούς που χαρακτηρίζει ενόπλους που ζουν στην Σουηδία και ανήκουν κυρίως στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και σε μια οργάνωση την οποία η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών κλιμακακώθηκε μετά τις διαδηλώσεις στην Σουηδία όπου διαδηλωτές έκαψαν αντίγραφα του Κορανίου εξοργίζοντας τους μουσουλμάνους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr