Με τη συνοδεία δύο μαχητικών σκαφών F16 προσγειώθηκε, λίγα λεπτά μετά τις 12.00 το μεσημέρι, στο αεροδρόμιο Ι. Καποδίστριας, το πολεμικό αεροσκάφος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Spitfire MJ755.

Το πολεμικό αεροσκάφος πετάει, μετά από 68 χρόνια, στον ουρανό της Ελλάδας, μετά την ανακατασκευή του για πτήσιμη κατάσταση, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ανακατασκευή του θρυλικού αυτού αεροπλάνου, για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, χρηματοδότησε το Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ».

Το διάσημο καταδιωκτικό αεροσκάφος της βρετανικής αεροπορίας, Spitfire MJ755, ξεκίνησε την πορεία του την περασμένη Τρίτη από τη Μ. Βρετανία, πέταξε για ανεφοδιασμό στη Γαλλία και ακολούθως στην Ιταλία, όπου από το Μπρίντιζι ήρθε σήμερα στην Κέρκυρα.

Spitfire

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΑ Κέρκυρας, ηλεκτρονικός μηχανικός στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Δημήτρης Ρούσσος, το Spitfire MJ755, θα παραμείνει περίπου μία ώρα για ανεφοδιασμό καυσίμων στο αεροδρόμιο, ενώ αμέσως μετά θα πετάξει προς το αεροδρόμιο Τατοΐου.

Το πολεμικό Spitfire MJ755 χρησιμοποιήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ πολλοί ήταν σήμερα οι Κερκυραίοι που πήγαν στο αεροδρόμιο Ι. Καποδίστριας προκειμένου να δουν, από μία επιτρεπόμενη απόσταση, το πολεμικό αεροσκάφος, θρύλος, που «πρωταγωνίστησε» αργότερα σε πολεμικές ταινίες.

Spitfire

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr