Η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε ό,τι αφορά την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου, απαιτείται όμως συνέπεια, συνέχεια και σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως «δυστυχώς την ίδια ώρα η Τουρκία εξέδωσε Navtex για την κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros βρίσκεται στην Κύπρο».

«Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας» πρόσθεσε κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σημείωσε δε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη το πρωί της Πέμπτης, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. έχει δώσει εντολή στον Ζοζέπ Μπορέλ να καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων, σε περίπτωση που συνεχιστεί η τουρκική προκλητικότητα.

Επανέλαβε εξάλλου ότι η Ελλάδα επιθυμεί διάλογο για τη διευθέτηση της μίας και μοναδικής εκκρεμότητας: της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.

Για τα αναδρομικά που αντιστοιχούν σε περικοπές κύριων συντάξεων

Αναφερόμενος στα αναδρομικά στους συνταξιούχους, είπε πως η απόφαση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από τις λέξεις «πλήρως, όλους και εφάπαξ».

Σημείωσε εξάλλου ότι με την απόφαση για τα αναδρομικά η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια.

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες, ωστόσο συμπλήρωσε πως υπάρχει αύξηση κρουσμάτων κορωνοιού, ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, την οποία απέδωσε σε απαράδεκτα –όπως τα χαρακτήρισε- φαινόμενα συναθροίσεων, συνωστισμού και χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων ατομικής προφύλαξης.

Σημείωσε εξάλλου ότι μπροστά σε όλα αυτά, η κυβέρνηση εντατικοποίησε τους ελέγχους, ενώ τις προηγούμενες ημέρες αποφασίστηκε η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολλούς άλλους χώρους, με ταυτόχρονη σύσταση για τη χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αυτή την ώρα πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη για τον Covid-19, υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, καθηγητής Επιστήμης των δεδομένων.

Πηγή: thracenews.gr