Η Rönesans Holding, ένας από τους σημαντικότερους και πιο κερδοφόρους συμμέτοχους στην κατασκευαστική «έκρηξη» στην Τουρκία κατά την διακυβέρνηση της χώρας από τον Ταγίπ Ερντογάν, μετέφερε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε υπεράκτια εταιρεία, ανέφερε η Deutsche Welle, παρουσιάζοντας στοιχεία από τα περίφημα πλέον Pandora Papers.

Η εταιρεία, η οποία έχει κερδίσει 10 δημόσιους διαγωνισμούς αξίας περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια, μετέφερε 210,7 εκατομμύρια δολάρια στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους για να αποφύγει τη φορολογία, ανέφερε τη γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη έγγραφα που βρέθηκαν στην έρευνα των Pandora Papers, που έβγαλε στη φόρα τις υπεράκτιες επενδύσεις των πλουσιότερων και ισχυρότερων ανθρώπων στον κόσμο.

Ο Erman Ilıcak, ο ιδρυτής της Rönesans, δημιούργησε δύο εταιρείες στην Ελβετία στο όνομα της μητέρας του Ayşe Ilıcak στις 17 Μαρτίου 2014, όταν ανέλαβε το έργο της κατασκευής ενός τεράστιου προεδρικού παλατιού του Ερντογάν στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα.

Πρόκειται για το περίφημο «παλάτι» του Ερντογάν, που διαθέτει 1500 (!!!) δωμάτια, και το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από τους πολίτες που δοκιμάζονται καθημερινά από την φτώχεια και τις διαρκείς ανατιμήσεις των βασικών αγαθών.

Μία από τις εταιρείες του – η Covar Trading Ltd., έλαβε 105,52 εκατομμύρια δολάρια το 2015 και, κατά το ίδιο έτος, 104,48 εκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν από τους λογαριασμούς της σε έναν άγνωστο προορισμό ως «δωρεά», ανέφερε η Deutsche Welle.

Η άλλη εταιρεία του, η Dolmine International Ltd., έλαβε 105,2 εκατομμύρια δολάρια το 2015 και τα χρήματα κατατέθηκαν σε λογαριασμό της ελβετικής τράπεζας Banque Picet & Cie, από την οποία κέρδισε τόκους. Και οι δύο εταιρείες δεν πραγματοποίησαν καμία οικονομική δραστηριότητα το 2016 και το 2017, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο Erman Ilıcak έχει κερδίσει προσοδοφόρους διαγωνισμούς για την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και νοσοκομείων στην Τουρκία στο πλαίσιο έργων σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), έχει επίσης πραγματοποιήσει τεράστιες κατασκευαστικές συμφωνίες στη Λιβύη και συμμετέχει σε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή ενός καναλιού μέσω της Κωνσταντινούπολης με κόστος δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιο χρήμα.

Αν οι δύο εταιρείες είχαν πληρώσει φόρους στα 210,7 εκατομμύρια δολάρια που κατέληξαν στις υπεράκτιες εταιρείες, τότε το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών θα είχε λάβει 750 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, αρκετά για να πληρώσει τον μηνιαίο μισθό 115.000 εκπαιδευτικών στην Τουρκία ή για να χτίσει 25 σχολεία ή οκτώ νοσοκομεία, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Τον Απρίλιο του 2019, ο Rönesans κέρδισε διαγωνισμούς για την κατασκευή 15 νοσοκομείων και ιατρικών μονάδων σε όλη τη Ρωσία μετά από συνομιλίες μεταξύ του Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

Το 2019, η Rönesans ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός θερινού δεύτερου παλατιού ύψους 640 εκατομμυρίων λιρών για τον Ερντογάν κοντά στη νότια παραθεριστική πόλη Μαρμαρίς, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης εκείνη την εποχή.

Η εταιρεία έχει επίσης κατασκευάσει ουρανοξύστες στην Τουρκία, τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία.

Πηγή: DW / Ahval

Πηγή: onalert.gr