Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 04 Ιανουαρίου 2023, συνολικά 95 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ωστόσο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο σημερινό προκλητικό σκηνικό στους αιθέρες του Βορειοανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου έλαβαν μέρος συνολικά 26 αεροσκάφη.

Ειδικότερα, 10 ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 πέταξαν πάνω από τον εθνικό μας εναέριο χώρο και προχώρησαν σε 23 παραβάσεις του FIR Αθηνών. Στις σημερινές παραβιάσεις συμμετείχαν και τρία αεροσκάφη CN-235, που πραγματοποίησαν τις 29 παραβιάσεις και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV, τα οποία πραγματοποίησαν τις υπόλοιπες 40.

Από τα 20 μαχητικά αεροσκάφη τα 18 ήταν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκαν 6 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά. Επίσης, από τις σημερινές παραβιάσεις, οι 4 ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 πάνω από τις νήσους Παναγιά και Οινούσσες. 

Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Πηγή: thracenews.gr