Του Κώστα Αλατζά

Την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναμένεται να ενημερώσει αύριο για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, ο υπουργός θα ενημερώσει την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας που αποσκοπούν στη μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση της υποστήριξης των ελληνικών θέσεων από εταίρους και συμμάχους ενόψει της σύγκλισης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Επίσης, η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πληροφορηθεί για τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας καθώς και για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο έναρξης διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα.

Σήμερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επανέλαβε την κυβερνητική θέση στην ελληνοτουρκική διένεξη. «Το μήνυμά μας – και το επανέλαβε πολλές φορές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – είναι ξεκάθαρο: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Σταματούν οι απειλές, αρχίζουν διερευνητικές επαφές. Πάντοτε, βέβαια, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι ώστε, είτε να βρούμε λύση στη μόνη εκκρεμότητα που είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, είτε να συντάξουμε συνυποσχετικό για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Με στρατιωτικό ελικόπτερο στο Καστελλόριζο η ΠτΔ

Την ώρα που συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα, η κ. Σακελλαροπούλου βρεθεί στο Καστελλόριζο την ερχόμενη Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, αποδεχομένη την πρόσκληση του Δημάρχου Μεγίστης Γιώργου Σαμψάκου να παραστεί στον εορτασμό της 77ης Επετείου Απελευθέρωσης του Καστελλόριζου. Πρόκειται για μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού τη χρονική στιγμή που η Άγκυρα αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού νησιού.

Η μετάβαση της πρόεδρου της Δημοκρατίας στο ακριτικό νησί θα πραγματοποιηθεί με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ. Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας σε Λειψούς και Αγαθονήσι είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία με προσωπικές επιθέσεις στην κ. Σακελλαροπούλου.

Πηγή: onalert.gr