Όσο η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της απέναντι στην Ελλάδα τόσο και η ελληνική πλευρά θα κλιμακώνει τη στρατηγική και τη ρητορική της. Προς τούτο δεν θεωρείται τυχαία η χθεσινή δήλωση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου (Star) πως η Ελλάδα είναι έτοιμη ν’ αναλάβει ακόμη και στρατιωτική δράση, εάν χρειαστεί. Το ίδιο είχε δηλώσει προχθές και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εγκαταλείπει σταδιακά τη διπλωματική ρητορική και χρησιμοποιεί περισσότερο «στρατιωτική» γλώσσα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Η στάση αυτή αποτυπώνει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς έναντι των όσων κάνει η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών υπήρξε προσεκτικός κι απέφυγε τον όρο “casus belli” για τις παράνομες ενέργειες των Τούρκων στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης και συγκεκριμένα τη δημοσιοποίηση των χαρτών για έρευνες και γεωτρήσεις.

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει τον ευρωπαϊκό δρόμο. Επιδιώκει μεν να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν προτίθεται να συνομιλήσει ή να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έτσι, ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν, στις οποίες επισημαίνει ότι το πρόβλημα με την Τουρκία δεν αφορά πλέον την Ελλάδα, αλλά την ίδια την Ευρώπη. Άλλωστε, οι επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών είχαν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι στον Έβρο το Μάρτιο.

Το ζήτημα θα τεθεί, επίσης, στο τραπέζι της συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ από τον κ. Δένδια την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ δεν αποκλείεται να μπει από τον κ. Μητσοτάκη και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, όπως είχε γίνει στην τελευταία διά ζώσης συνάντηση των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες το Δεκέμβριο. Τότε, η Ελλάδα κατάφερε πράγματι ν’ αποσπάσει μια ομόθυμη και καθαρή καταδίκη της Τουρκίας, ενώ ενθαρρυντική για τα δίκαια της Αθήνας ήταν η προχθεσινή τοποθέτηση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα κινείται σταθερά σε τρεις πυλώνες: έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η δε στρατηγική της βασίζεται ξεκάθαρα στο τρίπτυχο των δικών της δυνάμεων, του ευρωπαϊκού παράγοντα και των συμμαχιών που οικοδομεί στην ευρύτερη περιοχή.

Έτσι, ιδιαίτερη σημασία έχουν στη διπλωματική σκακιέρα δύο ακόμη κινήσεις: η επίσκεψη του Ιταλού ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάιο την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα (9 Ιουνίου) σε συνδυασμό με το ταξίδι του κ. Δένδια στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου. Επίσης, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ στις 16 και 17 Ιουνίου.

Στην περίπτωση της Ιταλίας και της Αιγύπτου, στόχος είναι η συμφωνία για τη χάραξη ΑΟΖ, η οποία θ’ αποδυναμώσει τις θέσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτουν από το παράνομο σύμφωνο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη κι αποτελεί την κατά την Άγκυρα δικαιολογητική βάση των ενεργειών της στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης. Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, είναι δεδομένο πως τα συμφέροντά του στην ευρύτερη περιοχή ταυτίζονται με αυτά της Ελλάδας κι έρχονται σε αντίθεση με αυτά της Τουρκίας.

Πηγή: Newsit.gr

Πηγή: thracenews.gr