Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα γίνει ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Νορβηγίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, παρά τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης ότι ο διορισμός του πρώην πρωθυπουργού μπορεί να αποδυναμώσει την ανεξαρτησία της Norges Bank.

Ενώ η θέση είναι ανοικτή από την 1η Μαρτίου, ο 62χρονος Στόλτενμπεργκ έχει πει ότι πρώτα θα ολοκληρώσει τη θητεία του στο ΝΑΤΟ, που διαρκεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2022.

Ο Στόλτενμπεργκ θα είναι υπεύθυνος για τον καθορισμό των επιτοκίων και τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και για την εποπτεία του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, του μεγαλύτερου παγκοσμίως με περιουσιακά στοιχεία 1,4 τρισ. δολαρίων.

Ο Στόλτενμπεργκ, με σπουδές στα οικονομικά και πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, ήταν πρωθυπουργός της Νορβηγίας το 2000-01 και το 2005-13 πριν γίνει επικεφαλής του ΝΑΤΟ την επόμενη χρονιά. Έχει επίσης υπάρξει υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας.

Η Ίντα Γουόλντεν Μπάκε, υποδιοικήτρια της κεντρικής τράπεζας και βασική ανταγωνίστρια του Στόλτενμπεργκ για τη θέση αυτή, θα εκτελεί χρέη διοικητού έως ότου αναλάβει ο νυν Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Πηγή: Reuters / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr