«Ανυπομονώ να καλωσορίσω τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του NATO πολύ σύντομα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την υπογραφή του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την παραπομπή του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και πρόσθεσε: «Τώρα υπολογίζω στην ταχεία επικύρωσή του από την τουρκική Εθνοσυνέλευση».

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι «η Σουηδία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο NATO» και ότι «η ένταξή της στη Συμμαχία θα κάνει το NATO πιο ισχυρό». Πρόσθεσε ότι η σκανδιναβική χώρα έχει τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της προς την Τουρκία. «Η Σουηδία τροποποίησε το σύνταγμά της, άλλαξε τους νόμους της, επέκτεινε την αντιτρομοκρατική συνεργασία και επανεκκίνησε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία», είπε.

Ο ΓΓ της Συμμαχίας και ο Σουηδός πρωθυπουργός συζήτησαν επίσης τις πρόσφατες ζημιές που προκλήθηκαν σε κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές στη Βαλτική Θάλασσα. «Σύμμαχοι και Σουηδία εργάζονται μαζί για να βρουν τα αίτια και το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία του στην περιοχή», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενικός Γραμματέας είπε επίσης: «συζητήσαμε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την απάντηση του Ισραήλ στη φρικτή τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η προστασία των αμάχων είναι απαραίτητη, και χαιρετίζω τις προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα. Το Ιράν και η Χεζμπολάχ δεν πρέπει να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση. Είναι σημαντικό αυτή η κατάσταση να μην κλιμακωθεί περαιτέρω», τόνισε.

Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας υπέγραψε το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας στο NATO και το παρέπεμψε στο τουρκικό κοινοβούλιο όπου θα δοθεί η τελική έγκριση.

Πηγή: NATO / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr