Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα την Άγκυρα να υποδεχθεί στην Ατλαντική συμμαχία «τώρα» τη Φινλανδία και τη Σουηδία, τις υποψηφιότητες των οποίων για ένταξη μπλοκάρει η Τουρκία από τον Μάιο. «Εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι καιρός τώρα να επικυρώσετε [την ένταξη] ταυτόχρονα της Φινλανδίας και της Σουηδίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που πήγε στην Τουρκία για να δείξει την υποστήριξη της Συμμαχίας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου ο οποίος προκάλεσε τουλάχιστον 36.000 θανάτους στη χώρα, είχε αναφερθεί προχθές Τρίτη για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας πριν από τη Σουηδία στη Συμμαχία. Δήλωσε ωστόσο πως επιδιώκει να εξασφαλίσει «το ταχύτερο δυνατό» τις τελευταίες επικυρώσεις της Τουρκίας και της Ουγγαρίας για τις δύο χώρες.

Άμεση απάντηση από τον Τσαβούσογλου

«Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να πούμε πως η Σουηδία έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο συμφωνίας» που υπογράφτηκε τον Ιούνιο ανάμεσα στην Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, επανέλαβε σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και επανέλαβε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να «αποτιμήσει τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας στο NATO ξεχωριστά από εκείνην της Σουηδίας».

Στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως θα συζητήσει το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO στις συνομιλίες που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και πρόσθεσε πως οι διμερείς σχέσεις, καθώς και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα συζητηθούν επίσης με τον Μπλίνκεν.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr