Στα ελληνοτουρκικά και την ένταση στο Αιγαίο αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Turk, με αφορμή την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους στο πνεύμα της καλής συνεργασίας και συμμαχίας.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Και οι δύο συμβάλλουν στη συλλογική μας άμυνα και στην κοινή μας ασφάλεια. Εργάζονται, επίσης, μαζί καθημερινά στο αρχηγείο μας και σε διαφορετικές αποστολές του ΝΑΤΟ. Φυσικά και το εκτιμούμε. Γνωρίζω ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων. Καλώ και τις δύο πλευρές να τις ξεπεράσουν στο πνεύμα της καλής συνεργασίας και συμμαχίας. Και οι δύο χώρες είναι σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι διαφωνίες πρέπει να επιλυθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε και στη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: «Είδαμε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία εφάρμοσαν τη συμφωνία. Επειδή οι νόμοι έχουν αλλάξει. Κάνουν ισχυρότερα βήματα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Κατάργησαν τον περιορισμό των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία. Επίσης, κατέστησαν σαφές ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη συμφωνία. Είναι προς το συμφέρον της Σουηδίας να καταπολεμήσει τη διεθνή τρομοκρατία. Επειδή ορισμένες από τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία είναι επίσης υπεύθυνες για το οργανωμένο έγκλημα στη Σουηδία. Με άλλα λόγια, θα ήταν προς το κοινό συμφέρον και των δύο χωρών, η Σουηδία και η Τουρκία να συνεργαστούν σε αυτό το θέμα».

Για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ρόλο… διαμεσολαβητή που έχει αναλάβει η Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σχολίασε: «Χαιρετίζω και εκτιμώ τις προσπάθειες της Τουρκίας να μεσολαβήσει στη συμφωνία για τα σιτηρά. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό. Με τη συμφωνία αυτή, εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έφτασαν στις παγκόσμιες αγορές, συμβάλλοντας στη μείωση των τιμών. Παρείχε τροφή σε φτωχές χώρες. Η Ρωσία εισέβαλε στον ειρηνικό γείτονά της. Ο Πούτιν υποτίμησε την Ουκρανία. Η ρητορική του Πούτιν είναι πολύ επικίνδυνη. Ο πυρηνικός πόλεμος δεν έχει νικητή».

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: thracenews.gr