Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ πρέπει να ενισχύσουν την κοινή πολιτική τους απέναντι σε μια ολοένα και πιο κυρίαρχη Κίνα, δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, παραμονή της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημόσιο καναδικό δίκτυο CBC, ο Γενς Στόλντενμπεργκ υποστήριξε ότι η Κίνα έχει τον δεύτερο προϋπολογισμό άμυνας παγκοσμίως, το μεγαλύτερο Ναυτικό και επενδύει μαζικά σε νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, «κάτι που επηρεάζει την ασφάλειά μας».

«Η Κίνα δεν μοιράζεται τις αξίες μας», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας, επικαλούμενος συγκεκριμένα «την καταστολή των δημοκρατικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, τον τρόπο με τον οποίο (το Πεκίνο) καταπιέζει μειονότητες όπως οι Ουιγούροι και τη χρήση που κάνει της σύγχρονης τεχνολογίας, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την αναγνώριση προσώπου, για να παρακολουθεί τον λαό της, σε έναν βαθμό άγνωστο μέχρι τώρα».

«Όλα αυτά καθιστούν σημαντικό για το ΝΑΤΟ να αναπτύξει μια πολιτική, να ενισχύσουμε την πολιτική μας όσον αφορά την Κίνα», δήλωσε.

Ο Στόλντενμπεργκ σημείωσε ταυτόχρονα ότι είναι σημαντικό να διεξάγονται συνομιλίες με την Κίνα για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή ή ο έλεγχος των εξοπλισμών.

Χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» την κράτηση στην Κίνα δύο Καναδών πολιτών, των Μάικλ Κόβριγκ και Μάικλ Σπέιβορ, που κατηγορούνται για κατασκοπεία.

Η Οτάβα χαρακτηρίζει «αυθαίρετη» την κράτηση των δύο ανδρών, εκτιμώντας ότι πρόκειται για αντίποινα, μετά τη σύλληψη στον Καναδά – κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ — της Μενγκ Γουαντζού, ανώτατου στελέχους του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei.

«Όταν μια χώρα κάνει κάτι που δεν της αρέσει, (η Κίνα) αντιδρά με επιθετικότητα», δήλωσε ο Στόλντενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας παραδέχτηκε ότι διεξήχθησαν «δύσκολες συζητήσεις» μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ επί προεδρίας Τραμπ, αλλά θεωρεί ότι η Συμμαχία παραμένει «εύρωστη και ισχυρή».

«Έχουμε τώρα έναν Αμερικανό πρόεδρο, τον πρόεδρο Μπάιντεν, έντονα προσηλωμένο στο ΝΑΤΟ και στην ασφάλεια των ΗΠΑ», δήλωσε.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr