Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ «ανυπομονεί» να υψώσει τη σημαία της Φινλανδίας στην έδρα της Συμμαχίας μετά την επικύρωση της ένταξής της από την Τουρκία, και ελπίζει ότι θα μπορέσει να υποδεχθεί τη Σουηδία, «το νωρίτερο δυνατό».

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες ζήτησαν από κοινού να ενταχθούν στο NATO μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η Τουρκία και η Ουγγαρία εξακολουθούν να μπλοκάρουν την ένταξη της Σουηδίας.

«Ανυπομονώ να υψώσω τη σημαία της Φινλανδίας στην έδρα του ΝΑΤΟ τις προσεχείς ημέρες», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας που προβλέπεται να διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 4 και 5 Απριλίου.

«Ελπίζω να υποδεχθώ το νωρίτερο δυνατό τη Σουηδία ως πλήρες μέλος της οικογένειας του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Η ένταξη της Φινλανδίας σημαίνει πιο δυνατή συμμαχία»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει ακόμη να επικυρώσει τη συγκατάθεση που έδωσε χθες το τουρκικό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Φινλανδίας, όμως όλα είναι έτοιμα στην έδρα της Συμμαχίας προκειμένου να υψωθεί η σημαία της Φινλανδίας δίπλα σε εκείνες των άλλων 30 χωρών μελών του NATO.

«Η Φινλανδία θα ενταχθεί επίσημα στη Συμμαχία μας τις επόμενες ημέρες. Η ένταξή της θα καταστήσει τη Φινλανδία πιο ασφαλή και το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Φινλανδία διαθέτει πολύ ικανές δυνάμεις, προηγμένες δυνατότητες και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Θα φέρει ως εκ τούτου πολλά στη Συμμαχία μας», πρόσθεσε.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σημαντικές στρατιωτικές επενδύσεις αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και θεωρούνται από το NATO μεγάλη ενίσχυση για τη βορειοανατολική πτέρυγά του. Η Φινλανδία είναι ήδη στην διαδικασία απόκτησης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, το οποίο θα προσδώσει νέες δυνατότητες στον εναέριο χώρο της Συμμαχίας, μέσω των εξελιγμένων ικανοτήτων ανταλλαγής δεδομένων.

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO θα φέρει τη Ρωσία σε μια δύσκολη στρατιωτική θέση στη Βαλτική Θάλασσα. Η ένταξή τους θα σήμαινε ότι η ακτογραμμή της Βαλτικής Θάλασσας θα περικυκλωθεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ, με μικρές λωρίδες γύρω από τις ρωσικές πόλεις Καλίνινγκραντ και Αγία Πετρούπολη. Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα εκατοντάδων χιλιομέτρων με τη Ρωσία, κατά μήκος των οποίων κατασκευάζει φράχτη για την προστασία τους.

Επίσης, και οι δύο σκανδιναβικές χώρες συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις του NATO τα τελευταία χρόνια, ως εταίροι της Συμμαχίας.

Πηγή: onalert.gr