«Αρκετοί σύμμαχοι έθεσαν το θέμα να δοθεί χρονική παράταση για την απομάκρυνση περισσότερων ανθρώπων από το Αφγανιστάν», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Όπως εξήγησε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, οι ΗΠΑ έχουν πει ότι υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 31 Αυγούστου, αλλά αρκετοί σύμμαχοι ζήτησαν σήμερα να δοθεί ενδεχομένως χρονική παράταση. «Εστιάζουμε στην απομάκρυνση του προσωπικού μας, των ανθρώπων που εργάζονται στο ΝΑΤΟ, για τις χώρες συμμάχους του ΝΑΤΟ, αλλά και στην απομάκρυνση Αφγανών πολιτών», ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για αρκετά χρόνια η Τουρκία ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Όμως σήμερα, λόγω της κρίσης και των τεράστιων προσπαθειών για την απομάκρυνση πολιτών, κι΄άλλοι σύμμαχοι έχουν αναπτύξει αριθμό στρατιωτών στο αεροδρόμιο, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ άλλοι σύμμαχοι βοηθούν με άλλα μέσα, σε συντονισμό με τα 700 άτομα πολιτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ που εργάζεται για τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Οι πιέσεις και οι αξιώσεις των Συμμάχων

Ωστόσο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε ότι η δυσκολία έγκειται στο πώς θα μπορέσει ο κόσμος να προσεγγίσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ. «Η διαδικασία να μεταφέρουμε τον κόσμο στο αεροδρόμιο και κυρίως τους Αφγανούς, είναι η μεγάλη πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Καλούμε όσους βρίσκονται σε θέση αρχής στο Αφγανιστάν να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή αναχώρησή τους, ιδίως μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ. Όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκένωσης, θα διατηρούμε τον στενό επιχειρησιακό μας συντονισμό μέσω συμμαχικών στρατιωτικών μέσων στο αεροδρόμιο», επισημαίνεται στη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι σύμμαχοι αναμένουν από τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να διασφαλίσουν ότι το Αφγανιστάν δεν θα καταστεί ξανά ασφαλές καταφύγιο για τη διεθνή τρομοκρατία. «Οι Ταλιμπάν πρέπει να θέσουν τέλος στη βία σε όλη τη χώρα και να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των Αφγανών πολιτών, ανδρών γυναικών και παιδιών», σημείωσε και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα χρόνια η παρουσία του ΝΑΤΟ επέτρεψε στους Αφγανούς να κάνουν μια άνευ προηγουμένου κοινωνική, οικονομική και πολιτική πρόοδο. «Κάθε αφγανική κυβέρνηση που παρίσταται για να αναιρέσει αυτή την πρόοδο κινδυνεύει με διεθνή απομόνωση», είπε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr