Το NATO θα φύγει από το Αφγανιστάν «όταν θα έρθει η ώρα» χωρίς να «θέσει σε κίνδυνο τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, παραμονή της συνόδου των υπουργών Άμυνας του οργανισμού.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα στο Αφγανιστάν. Η απόφαση για την αποχώρηση (από τη χώρα) θα ληφθεί συλλογικά, όταν έρθει η ώρα. Δεν θέλω να προδικάσω τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τους υπουργούς» του NATO , δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια παρουσίασης της συνόδου.

Η συζήτηση σχετικά με τη διατήρηση ή την απoχώρηση της εκπαιδευτικής αποστολής «Resolute Support», η οποία αριθμεί 9.600 στρατιωτικούς από 36 χώρες μέλη του NATO ή εταίρους του, θα διεξαχθεί την Πέμπτη, διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ.

Η συμφωνία με τους Ταλιμπάν

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του NATO άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα γίνει καμιά ανακοίνωση στο τέλος της συνόδου που θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη λόγω της πανδημίας Covid-19. Αρκετοί διπλωμάτες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν θα ληφθεί απόφαση την Πέμπτη.

Βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2020 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ταλιμπάν, οι δυνάμεις των χωρών που έχουν δεσμευτεί στο Αφγανιστάν πρέπει να έχουν εγκαταλείψει την χώρα την 1η Μαΐου 2021.

«Παρότι κανένας σύμμαχος δεν επιθυμεί να παραμείνει στο Αφγανιστάν περισσότερο από ό,τι χρειάζεται, δεν θα φύγουμε πριν από την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία. Δεν πρέπει να φύγουμε πολύ νωρίς», επέμεινε. «Ο κοινός μας στόχος είναι σαφής: το Αφγανιστάν δεν πρέπει ποτέ να χρησιμεύσει ξανά ως καταφύγιο για τρομοκράτες για να επιτεθούν στις χώρες μας».

Οι Ταλιμπάν δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν τις επιθέσεις τους, κατηγόρησε ο Στόλτενμπεργκ. «Πρέπει να διαπραγματευτούν με καλή πίστη και να διακόψουν όλες τις επαφές με τις διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε.

Η δράση των Ταλιμπάν

«Ακούμε τις ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών. Έχουν επιτευχθεί σημαντική κοινωνικοοικονομική πρόοδος και επιτεύγματα, ειδικά για τις γυναίκες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτά δεν θα θιγούν με τις αποφάσεις που πρόκειται να λάβουμε», εξήγησε. «Οι υπουργοί θα συνεχίσουν να αξιολογούν την κατάσταση επί του πεδίου» και μια έκτακτη συνεδρίαση μπορεί να συγκληθεί, αν χρειαστεί, διευκρίνισε.

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν το Σάββατο το ΝΑΤΟ να μην «παρατείνει την κατοχή και τον πόλεμο». Οι υπουργοί θα εξετάσουν όλες τις επιλογές, δήλωσε σήμερα ο Στόλτενμπεργκ. «Η ασφάλεια των στρατευμάτων μας είναι ουσιώδης. Όλα τα μέτρα θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Μελέτη που διεξήχθη για το αμερικανικό Κογκρέσο κάλεσε να αναβληθεί η αποχώρηση των διεθνών στρατευμάτων ώστε να αποφευχθεί να δοθεί νίκη στους Ταλιμπάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τη μεγαλύτερη δύναμη στην επιχείρηση Resolute Support με 2.500 στρατιώτες. Η Γερμανία είναι η δεύτερη, με 1.600 στρατιώτες, ακολουθεί η Ιταλία (895) και η Γεωργία (860). Η Γαλλία δεν συμμετέχει πλέον στο Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: onalert.gr