Ίσως να μιλούσαμε για σύμπτωση αν ο Ερντογάν δεν ήταν αυτός που ήταν. Η αύξηση των στρατιωτικών εξαγωγών της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν, ένα μήνα πριν την επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υποδεικνύει ότι η σύγκρουση είχε τις ευλογίες του σουλτάνου.

Οι στρατιωτικές εξαγωγές της Τουρκίας στους Αζέρους έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο, με τις πωλήσεις αεροσκαφών και λοιπού στρατιωτικού εξοπλισμού να αγγίζουν, ένα μήνα πριν τη σύγκρουση, τα 77 εκατομμύρια δολάρια, ποσό ρεκόρ.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Τουρκική Συνέλευση, η οποία συνέλεξε πληροφορίες από περισσότερες από 95.000 εταιρείες σε 61 στρατιωτικούς τομείς, δείχνουν ότι το Αζερμπαϊτζάν αγόρασε εξοπλισμούς αξίας 12,3 εκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους εννέα μήνες του 2020.

Οι περισσότερες από τις αγορές αφορούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκτοξευτές πυραύλων, πυρομαχικά και παραδόθηκαν μετά τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με την Τουρκία.

Η αύξηση ήταν ραγδαία. Από 278.880$ στρατιωτικού εξοπλισμού τον Ιούλιο σε 36 εκατομμύρια $ τον Αύγουστο, και 77,1 εκατομμύρια $ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι μάχες μεταξύ των Αζερικών και των αρμενικών δυνάμεων ξέσπασαν στις 27 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Reuters

Πηγή: onalert.gr