Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκαλεί η απόφαση προφυλάκισης του υποψήφιου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, τo πρωτοδικείο Αυλώνας αποφάσισε την προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και την μεταφορά στις φυλακές των Τιράνων.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Εντωμεταξύ όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το δικαστικό σώμα θα ανακοινώσει την απόφαση για τον Παντελή Κοκαβέση στο νοσοκομείο των Τιράνων όπου μεταφέρθηκε λόγω προβλημάτων υγείας. Ο Παντελής Κοκαβέσης, ο οποίος συνελήφθη και αυτός μαζί με τον Μπελέρη, πριν περίπου ένα χρόνο έκανε μεταμόσχευση καρδιάς.

Όπως είπε στην ΕΡΤ η αδερφή του Ελεωνόρα Κοκαβέση, συνελήφθη λόγω των διαμαρτυριών τους προς τις αρχές καθώς ήταν παρών στο συμβάν. Μέσα στο κρατητήριο ένιωσε αδιαθεσία και για αυτό έγινε η μεταφορά του ωστόσο δεν έχει επιτραπει σε κανέναν από τους οικείους του να τον δει. Είμαστε πολύ ανήσυχοι, είπε. Η ίδια φεύγει από τα Ιωάννινα και μεταβαίνει στα Τίρανα σε μια προσπάθεια να τον συναντήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσαχθεί κι άλλος ένας ομογενής υποψήφιος ο Βλαδίμηρος Κούμης, υποψήφιος δήμαρχος Λουκόβου, ωστόσο δεν είναι γνωστό εάν εξακολουθεί να κρατείται.

Στο μεταξύ ο Φρέντι Μπελέρης σε ανάρτησή του στον προσωπικό το λογαριασμό αναφέρει: Τώρα είναι η ώρα!! Σας χρειάζομαι όλους δίπλα μου!! Κανείς να μην λείψει από τις κάλπες στις 14 Μαϊου!! Όλοι είμαστε ΕΝΑ και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την υποστήριξη, την αγάπη σας και την συμπαράσταση σας!! Όλοι μαζί για την αλλαγή!! Για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας!!

Πηγή: Με πληροφορίες από ertnews.gr

Πηγή: onalert.gr