Με μια ακόμη δυνατή συμμαχία απαντά η Ελλάδα στην Τουρκική προκλητικότητα, αυτή την φορά με τον ισχυρότερο «παίχτη» στη γεωπολιτική «σκακιέρα», τις ΗΠΑ.

Ήδη ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται από χτες στην Αμερικανική πρωτεύουσα, προκειμένου να υπογράψει την Πέμπτη την επέκταση της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, αρχικά για μια πενταετία, με προοπτική για επ’ αόριστον ισχύ.

Η νέα συμφωνία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες κομβικές τοποθεσίες στην Ελλάδα. Τοποθεσίες που, όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, έχουν «τεράστια σημασία για τη χώρα μας»…

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από αυτά τα σημεία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, και οι «βάσεις» θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο, ενώ θα χρησιμοποιούνται τόσο από αμερικανικές, όσο και από ελληνικές δυνάμεις.

Η Συμφωνία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αμοιβαία προστασία εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, ενώ θα προβλέπει μεγάλα αμερικανικά κονδύλια που θα εκσυγχρονίσουν τις υφιστάμενες βάσεις προς όφελος και των δύο πλευρών.

Δήλωση στήριξης και από τον Μπλίνκεν

Εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι η Συμφωνία θα συνοδεύεται και από μία δήλωση στήριξης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Επικεφαλής της Αμερικανικής Διπλωματίας θα κάνει ειδική αναφορά στη διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Δικαίου της Θάλασσας.

Οι θέσεις της Ελλάδας

Στη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογο του ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να καταγγείλει την τουρκική επιθετικότητα προς Ελλάδα και Κύπρο, σημειώνοντας τον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και αντίστοιχα τον ρόλο της Τουρκίας ως «ταραξία» στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα…

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε όλη της την επικράτειά, από κάθε πρόκληση και απειλή» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών στην Άγκυρα, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ,

«Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα για τις ΗΠΑ»

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίηση για την έμπρακτη υποστήριξη από την Αμερική, με την επέκταση της Συμφωνίας… Ανανεώνεται σε ένα timing που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις σε όλη την περιοχή και… «ονειρεύεται» την αναβίωση της «Γαλάζιας Πατρίδας», κι ενώ διεθνώς το σκηνικό είναι ρευστό.

Παράλληλα διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν κομβικής σημασίας το γεγονός ότι ενώ οι ΗΠΑ στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον Ειρηνικό ωκεανό (βλέπε συμφωνία με Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία), κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον για την Ελλάδα. «Αυτό δείχνει ότι αναγνωρίζουν τη στρατηγική θέση της χώρας μας στην περιοχή και το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας» επισημαίνει κυβερνητικός παράγοντας.

Η νέα Συμφωνία με την Αμερική έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της Συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία, η οποία προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Μιας συμφωνίας που προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην Τουρκία, όπως άλλωστε αναμένεται να προκαλέσει και η νέα Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Πηγή: Newsit.gr

Πηγή: onalert.gr