Για «υβριδικού τύπου απειλές» από την Τουρκία προετοιμάζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το ερχόμενο καλοκαίρι, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου στη Βουλή, οι οποίες θα «έχουν στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση».

«Το καλοκαίρι, εκτός των συμβατικών, μπορεί να έχουμε και υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση, όπως πυρκαγιές στα δάση. Το υπουργείο προετοιμάζεται για κάθε τύπου απειλή από όπου και αν προέρχεται», αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείου Άμυνας.

Οι υβριδικές απειλές δεν είναι «άγνωστα νερά» για την γείτονα χώρα, αφού καταφεύγει σε υβριδικές τακτικές, και όχι μόνο, κάθε φορά που θέλει να ενισχύσει την θέση της σε μία πολιτική, οικονομική ή ακόμα και στρατιωτική κατάσταση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υβριδικής απειλής αποτελεί η μεταναστευτική – προσφυγική κρίση του 2020 στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Έβρο. Η τεράστια ροή μεταναστών στα σύνορά μας είχε στόχο όχι μόνο να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα, αλλά να αποδυναμώσει ολόκληρη την ΕΕ και την διαπραγματευτική της ικανότητα στις συνομιλίες με την Άγκυρα.

Εκείνη την περίοδο, Τουρκία και ΕΕ βρίσκονταν σε συνομιλίες για την ενίσχυση της οικονομικής βοήθειας στην Άγκυρα για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν από την Συρία. Επίσης, αποδυνάμωσε την στάση της ΕΕ ενάντια στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία.

«Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις»

Την ίδια ώρα οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου επεισοδίου που είτε θα σχετίζεται με την αμφισβήτηση  των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είτε με την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, όπως έγραψε ο Κώστας Αλατζάς για το Onalert, επικαλούμενος πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: thracenews.gr