Συναγερμός σήμανε από χθες το πρωί στο Προεδρικό καθώς οι πληροφορίες που θέλουν την τουρκική πλευρά να προχωρεί σε άνοιγμα ενός ακόμα τμήματος της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων αυξάνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κινείται προς κάθε κατεύθυνση σε μια προσπάθεια να προλάβει την νέα τουρκική κίνηση.

Χθες βράδυ είχε συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά με τις πληροφορίες που έχει στα χέρια της η Λευκωσία. Η πρώτη επικοινωνία έγινε στις 10 χθες το πρωί με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η οποία ως γνωστό είχε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ρίξει τους τόνους στο θέμα των κυρώσεων καθότι η ίδια εργαζόταν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να πετύχει αποκλιμάκωση.

Ανάλογη επικοινωνία, ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας, είχε και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας η Λευκωσία προσπάθησε να αποφύγει την δημοσιοποίηση του όλου θέματος. Ενδεικτικό το ότι καμιά από τις υψηλού επιπέδου επικοινωνίες που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε με τον Αντόνιο Γκουτέρες, είτε με την Άγκελα Μέρκελ δεν είχε δημοσιοποιηθεί. Σε αντίθεση με ανάλογες επικοινωνίες που δημοσιοποιούνταν ευθύς μετά την πραγματοποίηση τους.

Η προσπάθεια να μην δοθεί δημοσιότητα στο όλο θέμα προκύπτει και από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έσπευσε να συγκαλέσει, σήμερα, συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στις εξελίξεις στην Αμμόχωστο. Η συνεδρία είχε ως βασικό θέμα τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, της περασμένης εβδομάδας.

Η σύνοδος του Συμβουλίου Αρχηγών αρχίζει στις 6.30 το απόγευμα και εκ των πραγμάτων αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της Αμμοχώστου και οι κινήσεις που ετοιμάζει η τουρκική πλευρά.

Ανοίγουν την παραλία

Σύμφωνα όλα όσα έχει συγκεντρώσει έως τώρα η κυπριακή κυβέρνηση, η τουρκική πλευρά φαίνεται να προχωρά σε άνοιγμα ολόκληρης της παραλίας που βρίσκεται στο κλειστό κομμάτι των Βαρωσίων. Ήδη από τον Αύγουστο του 2017 οι κατοχικές αρχές είχαν ανοίξει ένα κομμάτι της παραλίας που βρίσκεται νοτίως της πόλης.

Με τη νέα απόφαση τους στοχεύουν να ανοίξουν ολόκληρο την παραλία και το παραλιακό μέτωπο. Κίνηση που, επί του παρόντος, δεν ερμηνεύεται και ως αλλαγή του στάτους κβο της πόλης. Ωστόσο έχει ιδιαίτερη σημασία τη δεδομένη στιγμή που γίνεται.

Οι πληροφορίες φέρουν το άνοιγμα της παραλίας να συνδέεται και με τις «εκλογές» στα κατεχόμενα που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να προσδοθεί πανηγυρικώς χαρακτήρας με έντονη την παρουσία από πλευράς Τουρκίας (με συμμετοχή Ερντογάν ή Τσαβούσογλου).

Είναι εμφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί μια ύστατη προσπάθεια να βοηθήσει τον Ερσίν Τατάρ για να κερδίσει τις «εκλογές» και να αναδειχθεί ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Εκτιμάται ότι η κίνηση για τα Βαρώσια θα γίνει την ώρα που η Άγκυρα κρίνει ότι αυτό θα βοηθήσει καλύτερα τον Τατάρ. Είτε εντός της εβδομάδας, για να τον σπρώξει ενόψει πρώτου γύρου, είτε την ερχόμενη εβδομάδα για να του διασφαλίσει τη νίκη στις «εκλογές».

Με πληροφορίες από Philenews

Πηγή: thracenews.gr