Θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον συνομιλητή του για την τρέχουσα ελληνική προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται τον Νοέμβριο στην Αθήνα ενόψει του εορτασμού της 70ής επετείου από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Περαιτέρω, όπως αναφέρεται, συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας των δύο πλευρών τόσο στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και στο πλαίσιο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας της οποίας συμπρόεδρος, από ελληνικής πλευράς, είναι ο αναπληρωτής υπουργός και από ρωσικής ο υπουργός Μεταφορών Γεβγένι Ντίτριχ. Ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί, το συντομότερο δυνατόν, η επικοινωνία των δύο συμπροέδρων, η οποία είχε αναβληθεί τον Μάρτιο, λόγω πανδημίας.

Επίσης, επισημαίνεται πως ο κ. Βαρβιτσιώτης επανήλθε στο ζήτημα του επαναπατρισμού των αρχείων των ισραηλιτικών κοινοτήτων Ελλάδας, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην ταχεία επίλυση του χρονίζοντος αυτού ζητήματος.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, από πλευράς του, ο Ρώσος πρέσβης ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη συμβολή των ελληνικών αρχών στον επαναπατρισμό Ρώσων πολιτών εν μέσω πανδημίας και εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του για συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης.

Αμφότερες πλευρές, όπως τονίζεται καταληκτικά, αναφέρθηκαν με ικανοποίηση στην υλοποίηση του Προγράμματος του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας 2019-2020 και εξέφρασαν την ελπίδα για ανάλογη εξέλιξη του «Έτους Ιστορίας» για το 2021.

«Είχα τη χαρά να συναντηθώ σήμερα με τον Ρώσο πρέσβη Andrey Maslov. Εργαζόμαστε συνεχώς για τη ανάδειξη της θέσης της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο. Χτίζουμε συνεργασίες και σχέσεις σε γερές βάσεις» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr