Σήμερα Δευτέρα 18 Ιουλίου επρόκειτο να προσγειωθεί στη Ντάκα του Μπαγκλαντές το αεροσκάφος Antonov που απογειώθηκε από τη Νις της Σερβίας αλλά συνετρίβη, λίγες ώρες μετά, στο δήμο Παγγαίου στην Καβάλα. Από τη συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους σκοτώθηκαν και οι οκτώ Ουκρανοί επιβαίνοντες. Παραμένουν άγνωστα τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά σε κινητήρα του Antonov, με τον πιλότο να το αναφέρει και να παίρνει άδεια για προσγείωση στην Καβάλα λίγα λεπτά πριν από τη συντριβή σε αγροτική περιοχή.

Η Ελλάδα έκανε ήδη διάβημα στη Σερβία, απ’ όπου απογειώθηκε το αεροσκάφος, και ζητά περισσότερες πληροφορίες για το φορτίο του Antonov και διαμαρτύρεται για το γεγονός πως δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από τη σερβική πλευρά. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, το Antonov μετέφερε στο Μπαγκλαντές 11,5 τόνους πυρομαχικών, όπως εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62, εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 καθώς και φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Διευκρινίσεις για το φορτίο του Antonov

Οι αρχές του Μπαγκλαντές ανέφεραν επίσης ότι το φορτίο του μοιραίου αεροσκάφους ήταν εκπαιδευτικό υλικό. Ο αντισυνταγματάρχης Fayzur Rahman, εκπρόσωπος της υπηρεσίας συνοριοφυλάκων (BRB) δήλωσε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα New Age, πως στο Antonov δεν υπήρχαν «όπλα» αλλά μόνο εκπαιδευτικό υλικό (βόμβες για όλμους) και πως η αποστολή ήταν ασφαλισμένη.

Παράλληλα, απέρριψε τα δημοσιεύματα πως το αεροσκάφος που έπεσε στην Καβάλα μετέφερε νάρκες για το Μπαγκλαντές. «Δεν χρησιμοποιούμε νάρκες», είπε. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαγκλαντές, Masud Bin Momen, τόνισε: «Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ατύχημα. Η αποστολή ήταν ασφαλισμένη». Σημείωσε επίσης ότι το Μπαγκλαντές προμηθεύεται συχνά προϊόντα από τη Σερβία, μεταξύ άλλων χωρών.

Ερωτηθείς για τη χρήση ουκρανικού αεροσκάφους εν μέσω πολέμου, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαγκλαντές είπε ότι οι προμηθευτές συνήθως κανονίζουν τη μεταφορά σε τέτοιες περιπτώσεις, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να σχολιάσει χωρίς να ελέγξει λεπτομέρειες.

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφίες Intime News

Πηγή: onalert.gr