«Κανένας πρωθυπουργός δημοκρατικής χώρας (και μάλιστα στην πολύπαθη Ελλάδα), δεν δικαιούται να εξαγγέλλει τελικές αποφάσεις για νέους εξοπλισμούς σε δημόσια εκδήλωση, όπως αυτή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο τομεάρχης Εθνικής ‘Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και καλεί τον κ. Μητσοτάκη να κάνει «όσα προβλέπει αυστηρά η νομοθεσία» και να έρθει στη Βουλή «με κανόνες διαφάνειας και ευθύνης», καθώς «εκεί και μόνον εκεί, μπορούν να παρθούν τέτοιες αποφάσεις».

«Με ανεπίσημο τρόπο και με ανεπίτρεπτες διαρροές στον Τύπο, κυβερνητικοί παράγοντες και ‘κύκλοι’ του Υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, εξαγγέλλουν εδώ και δύο βδομάδες περίπου, νέα ‘κούρσα εξοπλισμών’, ανεβάζοντας μάλιστα το κόστος στο εξωφρενικό ύψος, άνω των 10 δισ. Από τα F35 σε προηγούμενο διάστημα στα Rafale σήμερα και από τις γαλλικές φρεγάτες στις γερμανικές, στις ολλανδικές, στις αμερικανικές και… πάει λέγοντας», υποστηρίζει ο κ. Δρίτσας. Κάνει λόγο για «ακραία και ανησυχητική προχειρότητα», σημειώνοντας ότι προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι, σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αυτό το Σαββατοκύριακο, κάτι που «επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του δήλωση, χθες, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, στην Κορσική».

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «επιτέλους, κάποιος θα πρέπει να ενημερώσει τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι όσο κι αν έχει γοητευτεί από τον ρόλο Μεσσία που ανέθεσε ο ίδιος στον εαυτό του με τη συγκρότηση του ‘επιτελικού’ (ετσιθελικού) Κράτους, τέτοιες ανακοινώσεις δεν δικαιούται να κάνει για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, υπερβαίνοντας τους νόμους και τους κανόνες ενός ευνομούμενου δημοκρατικού Κράτους». «Διαπραγματεύσεις μπορεί να κάνει», αναφέρει, «αλλά τελικές και μάλιστα ανακοινώσιμες αποφάσεις χωρίς τη δεσμευτική διαδικασία που προβλέπουν τα άρθρα 75 και 76 του ν. 3883/2010, δεν δικαιούται να κοινοποιήσει δημόσια». Διότι, όπως υπογραμμίζει, «γι’ αυτά τα ζητήματα, οι νόμοι του ελληνικού Κράτους προβλέπουν τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες Εκθέσεις προτεραιοποίησης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, προβλέπουν τεκμηριωμένες Αποφάσεις-Εγκρίσεις του Ανώτατου Συμβουλίου κάθε Όπλου, του Συμβουλίου Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων και του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας και τελικά της Βουλής των Ελλήνων, πριν οι εγκριθείσες αυτές Αποφάσεις αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής σύσκεψης-απόφασης του ΚΥ.Σ.Ε.Α.».

Σχολιάζει πως «εάν όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης τα θεωρεί «τυπικές διαδικασίες», τότε ας διεκδικήσει το ρόλο του μονάρχη κι όχι το ρόλο του δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού μιας συντεταγμένης Πολιτείας». Ο κ. Δρίτσας κάνει λόγο για «φαινόμενα απαράδεκτα και άκρως ανησυχητικά για την ‘Αμυνα της χώρας, ταυτόχρονα δε επίσης, είναι άκρως προσβλητικά απέναντι στη συντεταγμένη επιτελική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και βέβαια απέναντι στη Βουλή των Ελλήνων και το δημοκρατικό πολίτευμα».

Καταλήγοντας ο κ. Δρίτσας αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρόκειται να αδρανήσει απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη και ανεύθυνη μεθόδευση επικοινωνιακού χαρακτήρα», όπως και δεν αδράνησε και στην προχθεσινή (09/09) συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων της Βουλής, όπως αναφέρει, «κατά τη διάρκεια της οποίας θέσαμε το ζήτημα και ζητήσαμε από τον Υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την υπεύθυνη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Πηγή: onalert.gr