Ο πρώτος γύρος των εκλογών στην Τουρκία ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή με προβάδισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός αναλυτής Michael Rubin προβλέπει ότι «τα χειρότερα έρχονται» για την γειτονική χώρα, καθώς οδεύει για τον δεύτερο γύρο.

Σε άρθρο του στο 19fortyfive, ο Michael Rubin προβλέπει νίκη του Ερντογάν στον β’ γύρο των εκλογών, ενισχύοντας τον ρόλο του στο τιμόνι της Τουρκίας. 

Τονίζει ότι οι εκλογές στην Τουρκία δεν είναι παρά μια «βιτρίνα», όπως και στο Ιράν, αφού δεν επικρατεί «πραγματική δημοκρατία». Προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να «προετοιμαστούν για δύσκολες καταστάσεις».

Χαρακτηρίζει τον Ερντογάν ως τον «πιο διεφθαρμένο ηγέτη της Τουρκίας», ο οποίος μάλιστα ανταγωνίζεται τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Κιμ Γιουνγκ-ουν και τον Αλί Χαμενεΐ, τον Μασούντ Μπαρζανί για να είναι «ο πιο διεφθαρμένος άνθρωπος στον κόσμο».

«Ο Ερντογάν θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο»

Υπενθυμίζει ότι η πολιτική καριέρα του στην Τουρκία ξεκίνησε με δεκάδες σκάνδαλα διαφθοράς, γεγονός που τον έχει οδηγήσει, μετά από δεκαετίες στην εξουσίας σε ένα «καθεστώς ατιμωρησίας». «Είναι πιθανό ότι με το νέο αίσθημα ατιμωρησίας του, τα φημισμένα ευρήματα υδρογονανθράκων της Μαύρης Θάλασσας και το αέριο που λεηλατήθηκε από τα κυπριακά ύδατα, ο Ερντογάν θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Οι οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν έχουν «γονατίσει» την οικονομία της Τουρκίας και είναι «ανίκανος» να αναγνωρίσει και να διορθώσει τα λάθη του, φέρνοντας έτσι «στο χείλος του γκρεμού» τον τουρκικό λαό.

Όπως είναι γνωστό, ο Ερντογάν αμφισβητεί ανοιχτά τη νομιμότητα της Συνθήκης της Λωζάνης. «Καθώς πλησιάζει τα εκατό χρόνια της, όχι μόνο η ρητορική του αλλά και οι πράξεις του θα γίνονται πιο ακραίες», τονίζει. Με την εθνικιστική και ακραία ρητορική στην Τουρκία να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια «το μόνο ερώτημα είναι αν στόχος της Τουρκίας θα είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Συρία, το Ιράκ ή η Αρμενία».

Τέλος, προειδοποιεί ότι οι ήδη τεταμένες σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ θα γίνουν ακόμα χειρότερες με μια νέα θητεία του Τούρκου προέδρου, ενώ παράλληλα η Άγκυρα θα επιχειρήσει να πλησιάσει ακόμα περισσότερο χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Πηγή: onalert.gr