Η τουρκική λίρα πλησίασε το ιστορικό χαμηλότερο ρεκόρ έναντι του ευρώ τη Δευτέρα, λόγω των κρατικών παρεμβάσεων για τον έλεγχο της συναλλαγματικής ισοτιμίας, αλλά κυριότερα αποτυπώνοντας κυριότερα τις ανησυχίες των επενδυτών για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Το Reuters αναφέρει επίσης ότι η κατρακύλα της τουρκικής λίρας συνδέεται και με τις ανησυχίες των αγορών για το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για τις ενέργειες και τα πλάνα σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις στην Μεσόγειο.

Το νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου 7% έναντι του ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες. Η κεντρική τράπεζα και οι κρατικοποιημένες εμπορικές τράπεζες της Τουρκίας έχουν πουλήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην προσπάθειά τους να σταθεροποιήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το δολάριο.

Με το ευρώ ωστόσο να ενισχύεται και να φτάνει στα ισχυρότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου για την περίοδο των τελευταίων δύο χρόνων, η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε περαιτέρω φτάνοντας στα 8.07533 έναντι του ευρώ χθες, σημειώνοντας υποτίμηση που κυμαίνεται γύρω στο 1% από το κλείσιμο των 7.9733 την Παρασκευή.

Η τουρκική λίρα είχε φτάσει στο χειρότερο της ιστορικό σημείο έναντι του ευρώ στο αποκορύφωμα της νομισματικής κρίσης της Τουρκίας τον Αύγουστο του 2018 όταν άγγιξε τις 8.2029.

Οι έμποροι συναλλάγματος σημειώνουν όλο και περισσότερο τις ανησυχίες τους για τις προσπάθειες της Άγκυρας να για να εισχωρήσει στο ενεργειακό χάρτη στην ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες έχουν θέσει σε συναγερμό την Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι τουρκικές τράπεζες έχουν εφαρμόσει όλους τους ελέγχους κεφαλαίων και συναλλάγματος, εξαντλώντας όλα τα εργαλεία που μπορούν να προκαλέσουν κάποιες αλλαγές στην λίρα, δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής της Wells Fargo FX, Brendan McKenna στο Bloomberg.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν το πλαίσιο κυρώσεων για τις ενέργειες της Τουρκίας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν να ζητά δράσεις εναντίον των τουρκικών παραβιάσεων. Πρόσθεσε ότι το μπλοκ πρέπει επίσης να επιβάλει κυρώσεις για τη στρατιωτική συμμετοχή της Άγκυρας στη Λιβύη.

Το ναυτικό της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε NAVTEX για σεισμικές έρευνες στη θάλασσα μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.

Πηγή: economytoday.sigmalive.com

Πηγή: onalert.gr