Νέες πληροφορίες έγιναν γνωστές αναφορικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης και μαζικής παραγωγής των τουρκικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου Tayfun, μετά από δηλώσεις που έκανε ο Γενικός Διευθυντής της κατασκευάστριας εταιρείας Roketsan, Μουράτ Ικιντζί, τις οποίες μετέδωσαν τα τουρκικά αμυντικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αποκάλυψε ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, η εταιρεία Roketsan εργάζεται επί του παρόντος πάνω στις μελέτες ανάπτυξης των βαλλιστικών πυραύλων, την ίδια στιγμή που η μαζική παραγωγή τους  συνεχίζεται προκειμένου να παραδοθούν στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ υπογράμμισε ότι θα κατασκευαστούν ειδικές διαμορφώσεις των Tayfun.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης των Tayfun αντιπροσωπεύει το επίπεδο που έχει φτάσει η τουρκική αμυντική βιομηχανία στην πυραυλική τεχνολογία που διαθέτει για να προσφέρει στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας την ικανότητα επίθεσης και αποτελεσματικού πλήγματος σε βάθος (deep attack and deep strike capability).

Έπειτα, ο Γενικός Διευθυντής της Roketsan διευκρίνισε ότι θα υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές των βαλλιστικών πυραύλων τύπου Tayfun, οι οποίοι θα αποτελούν το στρατηγικό όπλο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και θα εξυπηρετεί τις επιχειρησιακές ανάγκες τους ως μια «οικογένεια» πυραυλικών συστημάτων με ποικιλομορφία στις δυνατότητες και τις πολεμικές κεφαλές, με τις οποίες θα εξοπλίζονται.

Ο Μουράτ Ικιντζί εξήγησε ότι οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν εμβέλεια έως 300 χιλιόμετρα ενώ οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής εμβέλειας έχουν βεληνεκές από 300 έως 1.000 χιλιόμετρα και οι Tayfun όχι μόνο εντάσσονται στην δεύτερη κατηγορία, αλλά μάλιστα είναι τα πρώτα πυραυλικά συστήματα τέτοιου είδους που θα διαθέτουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο οπλοστάσιό τους.

Τέλος, πρόσθεσε ότι μετά τους Tayfun, η Τουρκία θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης των βαλλιστικών πυραύλων μέσης εμβέλειας τύπου CENK, με βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων, που θα έχουν ως στόχο εχθρικές στρατηγικές υποδομές και εγκαταστάσεις.

Πηγή: onalert.gr