Το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu παραδόθηκε στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Συκεκριμένα, το αμφίβιο επιθετικό πλοίο, το οποίο κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία SEDEF, παραδόθηκε από την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB) στη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων. Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών αποδοχής, το TCG Anadolu αναμένεται να συμπεριληφθεί επίσημα στον κατάλογο της Διοίκησης του Τουρκικού Ναυτικού τις επόμενες εβδομάδες.

Το τουρκικό πλοίο με μήκος 231 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα και εκτόπισμα 27.436 τόνους, έχει μέγιστη ταχύτητα τουλάχιστον 20,5 κόμβων (τυπική ταχύτητα πλεύσης 16 κόμβοι) και αυτονομία 9.000 ναυτικών μιλίων. Στο εσωτερικό του, μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα αποβατικά σκάφη και 94 οχήματα. Στο κατάστρωμα μπορεί να φιλοξενήσει 10 ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης/προσγείωσης ή UAV.

Το TCG Anadolu έχει κατασκευαστεί βάσει του ισπανικού ελικοπτεροφόρου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων SPS Juan Carlos I και όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα διαθέτει αρχικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1W και στο μέλλον τα περίφημα T929 ATAK-2, καθώς επίσης τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου ZAHA χωρητικότητας 21 ατόμων για την ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων, κυρίως πεζοναυτών, που θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια.

Επίσης, στόχος των Τούρκων είναι από το νέο πλοίο να επιχειρούν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κυρίως το μαχητικό-drone Kizilelma, που αναπτύσσεται από την εταιρεία Baykar.

Πηγή: onalert.gr