Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), Ισμαήλ Ντεμίρ, στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu θα παραδοθεί και θα τεθεί σε λειτουργία επίσημα στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό την Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023, ενώ θα διοργανωθεί μεγάλη και φαντασμαγορική τελετή με την παρουσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος μίλησε τόσο για τη ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, όσο και για τη ναυπήγηση τριών νέων πολεμικών πλοίων, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης μονάδων επιφανείας εγχώριας κατασκευής «MILGEM» ενώ χαρακτήρισε το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων ως ένα «σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος για το τουρκικό ναυτικό, ειδικά με τα οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (SIHA) που θα αναπτύσσονται από αυτό».

Όπως μετέδωσε και το κυπριακό Sigma, ο Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η παρουσία της Τουρκίας στις θάλασσες είναι πολύ σημαντική. Η Γαλάζια Πατρίδα είναι πολύ σημαντική. Έχουμε δίκαιους αγώνες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Μπορούμε να συνεχίσουμε αυτούς τους αγώνες μόνο αν είμαστε δυνατοί στη Γαλάζια Πατρίδα. Η δύναμή μας στη Γαλάζια Πατρίδα θα είναι τα γηγενή-εθνικά μας συστήματα. Το γεγονός ότι όχι μόνο τα ίδια τα πλοία μας, αλλά και όλα τα συστήματά τους είναι εγχώρια θα μας προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα. Θα συνεχίσουμε να ανανεώνουμε και να αναπτύσσουμε το ναυτικό μας στόλο. Τα MİLGEM είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε και άλλα νέα έργα στο δρόμο».

Τα χαρακτηριστικά του TCG Anadolu

Το τουρκικό πλοίο με μήκος 231 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα και εκτόπισμα 27.436 τόνους, έχει μέγιστη ταχύτητα τουλάχιστον 20,5 κόμβων (τυπική ταχύτητα πλεύσης 16 κόμβοι) και αυτονομία 9.000 ναυτικών μιλίων. Στο εσωτερικό του, μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερα αποβατικά σκάφη και 94 οχήματα. Στο κατάστρωμα μπορεί να φιλοξενήσει 10 ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης/προσγείωσης ή UAV.

Το TCG Anadolu έχει κατασκευαστεί βάσει του ισπανικού ελικοπτεροφόρου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων SPS Juan Carlos I και όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα διαθέτει αρχικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1W και στο μέλλον τα περίφημα T929 ATAK-2, καθώς επίσης τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου ZAHA χωρητικότητας 21 ατόμων για την ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων, κυρίως πεζοναυτών, που θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια. Επίσης, στόχος των Τούρκων είναι από το νέο πλοίο να επιχειρούν και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κυρίως το μαχητικό-drone Kizilelma, που αναπτύσσεται από την εταιρεία Baykar.

Πηγή: onalert.gr