Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα απαντήσει στην επιθεώρηση του τουρκικού πλοίου από τον γερμανικό στρατό στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη» για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

«Η Άγκυρα θα απαντήσει στο πεδίο και θα ακολουθήσει επίσης τις νομικές και πολιτικές διαδικασίες που σχετίζονται με αυτό το περιστατικό», είπε απειλητικά ο Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία θεώρησε τις ενέργειες των γερμανικών δυνάμεων παράνομες και απείλησε να πάει σε διεθνείς οργανισμούς λόγω του περιστατικού, το οποίο χαρακτήρισε «προκλητικό».

Διαβάστε ακόμη Επιχείρηση IRINI: Τουρκία και Γερμανία «ανταλλάσσουν» κατηγορίες για τη νηοψία

Σύμφωνα με τις αναφορές για το περιστατικό, οι γερμανικές δυνάμεις ήθελαν να επιθεωρήσουν το τουρκικό πλοίο για όπλα, τα οποία πίστευαν ότι μεταφέρονταν παράνομα στη Λιβύη.

Ωστόσο -όπως αναφέρει το AMN- η αποστολή τους σταμάτησε αφού η Τουρκία υπέβαλε επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ενέργειες των γερμανικών δυνάμεων.

Η Τουρκία υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στη Λιβύη. Η σχέση τους ενισχύθηκε περαιτέρω τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Πρόεδρος της GNA Φαγιέζ Σάρατζ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς και μνημόνιο για την δήθεν οριοθέτηση ΑΟΖ.

Διαβάστε ακόμη Λιβύη: Στρατιωτική άσκηση των δυνάμεων του Χάφταρ με «μήνυμα» στον Ερντογάν (pics, vid)

Αυτή η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, κατέληξε με την Τουρκία να στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη για να βοηθήσει στην απομάκρυνση του Εθνικού Στρατού (LNA) του Στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος υποστηριζόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Αίγυπτο.

Πηγή: almasdarnews

Πηγή: onalert.gr