Η Τουρκία επικεντρώνεται στην παραγωγή του «εθνικού» της μαχητικού πολλαπλών ρόλων νέας γενιάς TF-X, έπειτα από την απομάκρυνση της χώρας από το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth αεροσκαφών τύπου F-35 των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναλυτής Burak Bekdil σε πρόσφατο δημοσίευμα του.

Μπορεί η Άγκυρα να έχει επικεντρώσει όλες τις προσπάθειες της στις αποζημιώσεις που διεκδικεί από το πρόγραμμα των F-35, ωστόσο καλείται πλέον να έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, η οποία είναι σαφής. Η πολεμική Αεροπορία της χώρας δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Γι’αυτό και η Τουρκία θα ρίξει όλο το βάρος στην ανάπτυξη του «εθνικού» μαχητικού της, του TF-X.

Προτεραιότητα το TF-X

Η απόκτηση των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 ήταν η αρχή του «κακού» και τον πρώτο καιρό η Άγκυρα έδειχνε πως δεν επηρεάζεται από τις «χλιαρές» επικρίσεις των Αμερικανών αξιωματούχων. Πριν όμως από ένα μήνα περίπου, ελήφθη η τελική απόφαση της Ουάσινγκτον, υπό την προεδρία Μπάιντεν, που έχει και αυτό τη σημασία του, με αποτέλεσμα το όνειρο των τουρκικών F-35 να καταλήγει σε εφιάλτη.

Στο σημείο αυτό, όπως αναφέρει ο αναλυτής, ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ προχώρησε σε δηλώσεις, όπου ανέπτυξε το πλάνο και τα σχέδια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας για το μέλλον. Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, η παραγωγή τουρκικών αεριωθούμενων αεροσκαφών είναι πλέον κορυφαία προτεραιότητα, χωρίς ωστόσο οι τουρκικές εταιρείες να σταματήσουν την παραγωγή ανταλλακτικών για τα αμερικανικά F-35, κάτι που θα γίνει μόνο όταν λήξουν οι τρέχουσες συμβάσεις.

Οι στόχοι της TAI και οι επενδύσεις

Η κρατική τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία (TAI) που έχει αναλάβει το αναπτυξιακό πρόγραμμα του TF-X, επιδικώκει να πραγματοποίησει την παρθενική πτήση του αεροσκάφους το 2025,. Αυτό είχε δηλώσει εξάλλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως το κόστος ανά μονάδα θα ανέρχεται περίπου στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ειδικότερα, ο Temel Kotil σε συνέντευξή του, δήλωσε ότι το μαχητικό αεροσκάφος TF-X θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το 2025 και θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2029, ενώ ακόμα σημείωσε ότι η εταιρεία του υπέγραψε συμφωνία με την TRMotor, που ειδικεύεται στην κατασκευή και παραγωγή κινητήρων.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής της TAI αποκάλυψε ότι στόχος της εταιρείας του είναι η παραγωγή δύο μαχητικών αεροσκαφών TF-X το μήνα, ενώ ελπίζει ότι θα το πρόγραμμα θα αποφέρει έσοδα ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το κόστος ανά μονάδα θα υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Ahval / DefenseNews | Φωτογραφίες αρχείου

Πηγή: onalert.gr