Μπορεί η Διακήρυξη των Αθηνών να αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή για την περίοδο «ηρεμίας» των ελληνοτουρκικών σχέσεων τους τελευταίους μήνες, ωστόσο φαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα να πραγματοποιήσει την περίφημη αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος», η οποία θα διαρκέσει από τις 7 έως και τις 16 Ιανουαρίου 2024.

Ειδικότερα, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε σήμερα την διεξαγωγή της άσκησης σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία θα συμμετέχουν 110 πλοία επιφανείας (με αιχμή του δόρατος 8 φρεγάτες, 3 κορβέτες, 16 πυραυλακάτους) 7 υποβρύχια, 34 αεροσκάφη, 22 ελικόπτερα, 22 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και περίπου 17.000 στρατιωτικό προσωπικό.

Ο Αντιναύαρχος Κενάν Κάαν δήλωσε κατά την διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, παρουσία της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας ότι η άσκηση «Θαλασσόλυκος – 2024» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων για το νέο έτους και τόνισε ότι θα προσφέρει «εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς».

Έπειτα διευκρίνισε πως θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, όπως Πεζοναύτες, Αμφίβιοι Καταδρομείς, Υποβρύχιοι Καταστροφείς καθώς επίσης μέσα και προσωπικό από τον Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία αλλά και από το Λιμενικό Σώμα. Αναμένεται να πραγματοποιηθούν βολές από εναέρια μέσα, από κύριες μονάδες επιφανείας αλλά και από στοιχεία πυροβολικού και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Με πληροφορίες από: IHA / Ozgur Kocaeli | Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr