Του Κώστα Αλατζά

Δυο φορές «φρέναραν» οι τουρκικές αρχές εναέριας κυκλοφορίας κυκλοφορίας την πτήση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια , κατά την επιστροφή του στην Αθήνα από τη Βαγδάτη.

Την πρώτη φορά οι τουρκικές αρχές, επικαλούμενες τεχνικό πρόβλημα, άφησαν για περισσότερο από 20 λεπτά το VIP αεροσκάφος Embraer να κάνει κύκλους πάνω από τα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ. Τη δεύτερη φορά, όπως πληροφορείται το Onalert, οι Τούρκοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ξανά ειδοποίησαν το κυβερνήτη του αεροσκάφους ότι πρέπει να τεθεί εκ νέου σε κατάσταση εναέριας αναμονής, προκαλώντας τον εκνευρισμό του χειριστή του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για διαπληκτισμό του Έλληνα πιλότου με τον Τούρκο ελεγκτή μέσω της συχνότητας επικοινωνίας. Το δεύτερο «καψώνι» των τουρκικών αρχών στην ελληνική πτήση κράτησε για λίγα λεπτά και έτσι το αεροσκάφος συνέχισε κανονικά την πορεία του και λίγο μετά τα μεσάνυχτα προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Δείτε ακόμη Αμετανόητη και ειρωνική η Άγκυρα για την πρόκληση στον Δένδια: Για την ασφάλειά του το κάναμε!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους από την πρώτη στιγμή είχε εναλλακτικό σχέδιο πτήσης, αλλά εκτιμήθηκε ότι είναι αδιανόητο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας να δεχτεί τη μη διέλευση του αεροσκάφους από το εναέριο χώρο ευθύνης του FIR Άγκυρας, όταν μάλιστα είχε κατατεθεί σχέδιο πτήσης πριν την απογείωση.

Διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν παιδαριώδεις τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι απαγορεύτηκε η διέλευση του αεροσκάφους λόγω μη κατάθεσης σχεδίου πτήσης. «Δεν απογειώνεται κανένα αεροπλάνο από κανένα αεροδρόμιο χωρίς σχέδιο πτήσης” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πηγή: thracenews.gr