Καθώς η Τουρκία σημείωνε 60 χρόνια από το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960, φιλοκυβερνητικοί κύκλοι ξεκίνησαν ξαφνικά να δηλώνουν φόβους για μια ενδεχόμενη συνωμοσία που θα μπορούσε να εκδιώξει τον πρόεδρο Ερντογάν και το συντηρητικό κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που διοικεί τη χώρα για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος της εφημερίδας SabahErsin Ramoglu, δήλωσε πως φοβάται ότι μέλη του κινήματος του Fethullah Gülen, κρύβονται σε κρατικούς θεσμούς σκοπεύοντας ακόμη ένα πραξικόπημα σε συνεργασία με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα – την κύρια αντιπολίτευση του Ερντογάν – και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδικού Λαού.

Έχουν περάσει μόλις τέσσερα χρόνια από την εποχή που ο Ερντογάν εμφανίστηκε στο Τουρκικό CNN ως σωτήρας και υπερασπιστής της τουρκικής δημοκρατίας καθώς η χώρα του κλονιζόταν από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15 Ιουλίου, 2016, την οποία ο ίδιος αποκάλεσε «δώρο του θεού».

Από τότε περισσότεροι από 4.500 δικαστές και εισαγγελείς – το ένα τρίτο του δικαστικού σώματος της Τουρκίας – κατηγορήθηκαν πως είχαν διασυνδέσεις με το κίνημα Gülen, και καθαιρέθηκαν.

Το αφήγημα του Aydin

Ο Aydin – πρώην δικαστής – αναγνώρισε πως στο δικαστικό σώμα της Τουρκίας, το 20 τοις εκατό είχε δεσμούς ή ήταν φιλικά προσκείμενο στο κίνημα του Gülen. Για τον Aydin, όμως, ο πραγματικός λόγος που καθαιρέθηκαν οι δικαστικοί ήταν γιατί δεν «έσκυβαν το κεφάλι στους εκφοβισμούς του Ερντογάν».

Ο Aydin, ανέφερε πως το δικαστικό σώμα ποτέ δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητο στην Τουρκία. Θεωρούσε, όμως – ως νέος δικαστικός – πως με τον καιρό η κατάσταση θα προόδευε προς το καλύτερο.

Η Τουρκία στις αρχές του 2000, έκανε γενναία βήματα φιλελευθεροποίησης, μεταξύ άλλων, καταργώντας τη θανατική ποινή ώστε να προωθήσει και την ενταξιακή ευρωπαϊκή της πορεία. Σύντομα, όμως, το μεταρρυθμιστικό πνεύμα στην Τουρκία φτάνει στο τέλος του, μετά τις υποθέσεις Ergenekon και Balyoz.

Οι συγκεκριμένες υποθέσεις είχαν να κάνουν με κατηγορίες πραξικοπήματος που σχεδίαζε μερίδα του στρατού της Τουρκίας, όπου τελικά, μετά από αμφιλεγόμενες μακροχρόνιες δίκες οι υποτιθέμενοι αρχηγοί της συνωμοσίας φυλακίστηκαν.

Για τον Aydin, οι υποθέσεις Ergenekon και balyoz ήταν η αρχή του τέλους των ονείρων μιας δημοκρατική Τουρκίας. «Οι υποθέσεις αυτές μας έδειξαν πως για ακόμη μια φορά το δικαστικό σώμα της Τουρκίας χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την καταστολή και τον εκφοβισμό ορισμένων ανθρώπων».

Η Τουρκία μετά το πραξικόπημα του 2016

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, η κυβέρνηση Ερντογάν συνέδεσε με το κίνημα Gülen περισσότερους από 600.000 Τούρκους πολίτες. Ως αποτέλεσμα, 500.000 πολίτες της χώρας συνελήφθησαν και 100.000 από αυτούς φυλακίστηκαν.

Μετά τις διώξεις στο δικαστικό σώμα, ο Aydin, λέει πως κανείς στην Τουρκία «δε νοιάζεται πλέον για τη δικαιοσύνη». Το δικαστικό σώμα είναι σήμερα «το τέλειο εργαλείο για την εδραίωση της αυτοκρατορίας τους.»

Όπως με κάθε σημαντικό πολιτικό γεγονός, έτσι και με το πραξικόπημα της 15 Ιουλίου, ο Ερντογάν τα χρησιμοποιεί έτσι ώστε να διαλύσει το σύστημα διακρίσεως και ισορροπιών μεταξύ των εξουσιών, όπως επίσης, και να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης, και τέλος, να αφανίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Ερντογάν, χρησιμοποίησε ακόμα και τους μέχρι τότε δυτικού τύπου δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, ώστε να ανατρέψει το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Κατάσταση, που σύμφωνα με τον Aydin, είναι μη αναστρέψιμη.

Πηγή: Ahval

Πηγή: onalert.gr