Μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προχωρήσει στην εφαρμογή συγκεκριμένων σχεδίων που αφορούν τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, με αξονικό στοιχείο την αποχώρηση τους από το Αφγανιστάν, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία στο NATO.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε σήμερα πως μια βιαστική αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από το Αφγανιστάν θα έχει βαρύτατες συνέπειες καθώς θα είναι πιθανό να προκαλέσει μια «αναζωπύρωση» των τρομοκρατικών επιθέσεων στην περιοχή.

Το σενάριο που προκαλεί ανησυχία

Συγκεκριμένα ο ίδιος είπε πως μια εσπευσμένη αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν θα έχει “πολύ υψηλό τίμημα” με κίνδυνο η χώρα “να ξαναγίνει βάση διεθνών τρομοκρατών” και συνέχισε λέγοντας πως “το Αφγανιστάν κινδυνεύει να γίνει ξανά βάση διεθνών τρομοκρατών οι οποίοι σχεδιάζουν και οργανώνουν επιθέσεις στις χώρες μας, ενώ το Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται να επανιδρύσει στο Αφγανιστάν το χαλιφάτο του τρόμου που έχασε στη Συρία και το Ιράκ”.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είχε κάνει αυτή την προειδοποίηση ήδη στα τέλη Οκτωβρίου κατά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας, με τον Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, να την επαναλαμβάνει τη Δευτέρα στον Τραμπ.

Οι αμερικανικές εκλογές και το…Αφγανιστάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, όμως παραμένει στην προεδρία ως τον Ιανουάριο του 2021. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευθεί ότι θα τερματίσει “τους χωρίς τέλος πολέμους” και έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να μειώσει σε 2.500 τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν ως τις αρχές του 2021. Μάλιστα έχει κάνει λόγο για πλήρη αποχώρηση για τα Χριστούγεννα.

“Το ΝΑΤΟ πήγε στο Αφγανιστάν μετά την επίθεση εναντίον των ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι αυτή η χώρα δεν θα γίνει ποτέ ξανά καταφύγιο των διεθνών τρομοκρατών. Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες από την Ευρώπη προστέθηκαν στα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν και περισσότεροι από χίλιοι από αυτούς πλήρωσαν με το υπέρτατο τίμημα”, υπενθύμισε ο Στόλτενμπεργκ.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Αφγανιστάν λιγότεροι από 12.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών δεν είναι Αμερικανοί. Ακόμη και με τις νέες μειώσεις από τις ΗΠΑ, το NATO θα συνεχίσει την αποστολή του εκπαίδευσης, παροχής συμβουλών και υποστήριξης στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και έχει δεσμευθεί να τις χρηματοδοτεί ως το 2024”, πρόσθεσε.

Η επιθυμία της Ουάσινγκτον να αποδεσμευθεί από το Αφγανιστάν μετά τη σύναψη συμφωνίας με τους Ταλιμπάν αλλά και η συνέχιση της βίας αποτελούν σοβαρά προβλήματα για το ΝΑΤΟ.

“Τους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσουμε ένα δίλημμα”, είχε προειδοποιήσει ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Άμυνας. “Αποφασίσαμε από κοινού να πάμε στο Αφγανιστάν. Θα προχωρήσουμε μαζί στην αναδιάρθρωση των δυνάμεων και θα εγκαταλείψουμε μαζί τη χώρα”, επαναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας σε κάθε σύνοδο.

Το θέμα θα συζητηθεί την 1η και 2α Δεκεμβρίου κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του NATO.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr