Την τακτική του «πες, πες, κάτι θα μείνει» φαίνεται πως ακολουθεί ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα επαναφέρει – όπως και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ – το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, παρά το γεγονός ότι έχει απαντηθεί επανειλημμένα από την ελληνική πλευρά που μονότονα επαναλαμβάνει κωδικοποιημένα: «ό,τι απειλείται, δεν αποστρατικοποιείται».

Ο Τσαβούσογλου όμως αυτή τη φορά έθεσε και θέμα «δικαιώματος κυριαρχίας» της Ελλάδας στα νησιά!

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τουρκική βουλή και αφού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης τον ρώτησε για το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα, αλλά αυτό το καθεστώς παραβιάστηκε από το 1960 που ήταν το ρεπουμπλικανικό λαϊκό κόμμα στην κυβέρνηση.

Επιπλέον, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει δικαίωμα κυριαρχίας στα νησιά, τα οποία στρατιωτικοποιεί και για αυτό το λόγο εστάλη σχετική επιστολή στον ΟΗΕ.

«Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ενγκίν Αλτάι κατηγόρησε την κυβέρνησή μας για την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Αιγαίου. Αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό όρους με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων. Με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Η Ελλάδα από το 1960 στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Δεν είναι κάτι νέο. Όμως εμείς τι κάναμε; Στείλαμε επιστολή στον ΟΗΕ και τονίσαμε πως σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών, δε θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε αυτά. Και αυτό το καταγράψαμε στον ΟΗΕ», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Πηγή: Με πληροφορίες από skai.gr

Πηγή: thracenews.gr