Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία κόστισε την ζωή σε πάνω από 30.000 ανθρώπους, ενώ σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται οι τραυματίες και οι εκτοπισμένοι.

Ο σεισμός, ωστόσο, επηρέασε άμεσα και τον τουρκικό στρατό, αφού αναγκάστηκε να ακυρώσει την μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan). H μεγάλη άσκηση, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο στα τουρκικά παράλια και στο Αιγαίο με το συνολο του τουρκικού στόλου, είναι χαρακτηριστική της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας στην περιοχή.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα, με τη συμμετοχή του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Ωστόσο, χιλιάδες στρατιώτες έχουν διαθετεί από την κυβέρνηση Ερντογάν για να βοηθήσουν στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές στην νοτιοανατολική Τουρκία. Επίσης, πλοία του τουρκικού ΠΝ βρίσκονται στις παράλιες περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό και χρησιμοποιούνται ως «πλωτά» νοσοκομεία για την φροντίδα των τραυματιών.

Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται επίσης στις πληγείσες επαρχίες για να επιβλέπουν την κατάσταση ασφαλείας, μετά την αναφορά περιστατικών λεηλασίας και ξυλοδαρμών.

104 παραβιάσεις από την ημέρα του σεισμού

Με την ακύρωση της άσκησης αποφεύχθηκε μία ακόμη αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, την ώρα που οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία φαίνεται να περνούν μία από τις πιο «φιλικές» περιόδους. Ωστόσο, η Άγκυρα «δεν χάνει ευκαιρία» να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας σε θάλασσα και αέρα.

Από την ημέρα που έγιναν οι δύο σεισμοί στην Τουρκία, drones και αεροσκάφη τύπου CN-235 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 104 παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου. Κανένα μαχητικό αεροσκάφος δεν συμμετείχε στις παραβιάσεις των τελευταίων ημερών, «σημάδι» που δείχνει την μείωση των προκλήσεων από τουρκικής πλευράς.

Την ώρα που ο τουρκικός λαός περνάει τις πιο δύσκολες στιγμές, η κυβέρνηση Ερντογάν «δεν εγκαταλείπει» την πρακτική της. Αν και η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία και η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδειξε ότι οι δύο χώρες διατηρούν επικοινωνία σε επίπεδο υψηλών αξιωματούχων, η αλλαγή στην στάση της Τουρκίας φαίνεται να είναι «προσωρινή» και απόρροια της δύσκολης κατάστασης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Οι προκλητικές αιτιάσεις και η αμφισβήτηση τη ελληνικής κυριαρχίας θα παραμείνουν και αναμένεται να «ξαναέρθουν» στο προσκήνιο, όταν η Τουρκία ξεπεράσει την καταστροφή που κόστιζε τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας.

Φωτογραφία αρχείου Intime News

Πηγή: thracenews.gr