Ακόμη και τον ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών νησιών από την Τουρκία «παίζουν» τα τουρκικά ΜΜΕ, που συνεχίζουν το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων και ρεπορτάζ. Το σενάριο για τον ναυτικό αποκλεισμό των ελληνικών νησιών, αν η Ελλάδα δεν τα αποστρατιωτικοποιήσει όπως ζητά η Τουρκία, έβαλε στο τραπέζι Τούρκος καθηγητής, που βρέθηκε στο ίδιο πάνελ με τον διευθυντής της Hurriyet, Αχμέτ Χακάν.

Ο διευθυντής της Hurriyet, Αχμέτ Χακάν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, είπε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης EFES-2022, έδωσε την εντύπωση επιχείρησης στα νησιά. «Ο πρόεδρος είπε στην Ελλάδα σταμάτα τη στρατιωτικοποίηση, δεν κάνω πλάκα. Αυτή η δήλωση έδωσε την εντύπωση μιας επιχείρησης, αλλά εσείς λέτε πως είναι το σήμα της έναρξης μιας διαδικασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον καθηγητή του τμήματος Στρατηγικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιου, Atlinbas, Εράι Γκιουτσουλέρ.

Η…σοβαρή ανάλυση

Με τη σειρά του, ο καθηγητής επισήμανε ότι η διαδικασία αυτή αφορά «στην απομόνωση των νησιών, τον αποκλεισμό τους». «Μπορείτε να εμποδίσετε τις εισόδους και τις εξόδους των νησιών. Δηλαδή αν η Τουρκία πει ότι αυτά τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν παραβιάζοντας τη συνθήκη της Λωζάνης μπορεί να τα αποκλείσει και να πει πως θα τερματιστεί ο αποκλεισμός όταν θα φύγουν τα όπλα. Δηλαδή δεν τους επιτρέπει να προμηθευτούν αγαθά από την υπόλοιπη χώρα», υπογράμμισε.

Ο διευθυντής της Hurriyet έβαλε δε στο στόχαστρό του και το Καστελόριζο, λέγοντας πως μπορεί να πάει εκεί… κολυμπώντας, επαναφέροντας το προπαγανδιστικό επιχείρημα που έχει χρησιμοποιήσει ξανά η Τουρκία. «Κολυμπώντας μπορώ να πάω στο Καστελόριζο; Ένας καλός κολυμβητής μπορεί, [είναι] 2.100 μέτρα από την Τουρκία», είπε. Πρόσθεσε δε ότι «είναι παράδοξο αυτό το νησί να ανήκει στην Ελλάδα», ενώ ο καθηγητής Εραϊ Γκιουτσουλέρ απάντησε ότι «οι Άγγλοι πίεσαν και το έδωσαν στους Έλληνες».

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Με πληροφορίες και από: Newsit / Φωτογραφία Intime News

Πηγή: thracenews.gr