Ο «πατέρας της θεωρίας της Γαλάζιας Πατρίδας» αρχηγός του τουρκικού Στόλου Τζιχάντ Γιαϊτζί , με απόφαση της Τουρκικής προεδρίας απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του και τέθηκε υπό τις διαταγές του Γενικού Επιτελείου.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του «Ελεύθερου Τύπου» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, αυτή η κίνηση θεωρείται ως «υποβάθμιση δια αναβαθμίσεως» καθώς ο Γιαϊτζί δεν θα είναι πια αρχηγός Στόλου και θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του Επιτελείου.

Ο Γιαϊτζί είναι προκαλέσει την αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο πρώην αρχηγός Στόλου της Τουρκίας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Hurriyet είχε δηλώσει πως «η Τουρκία μπορεί και πρέπει να καθορίζει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με το Ισραήλ».

Ο Τσαβούσογλου είχε ξεκαθαρίσει πως αυτό το σχέδιο ούτε είναι εφικτό αλλά ούτε είναι στους σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Hurriyet Νεντίμ Σενέρ σε άρθρο του την Παρασκευή είχε υποστηρίξει πως «μέσα στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν τον Τζιχάντ Γιαϊτζί για τα κριτήρια που είχε θέσει για τον εντοπισμό μελών ( FETO)».

Στην Άγκυρα είχαν προκαλέσει εντύπωση και τα διαδοχικά βιβλία του Γιαϊτζί που υποστήριζαν πως η Ελλάδα πρέπει να υποχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στα 3 μίλια, τις θεωρίες του για ΑΟΖ με Ισραήλ, Αίγυπτο κτλ. ζητήματα που δεν είναι στην άμεση ατζέντα της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Στην Τουρκία αναφέρουν πως η προσωπική υπερπροβολή του και οι θέσεις του ενδέχεται να συνέβαλαν στην απόφαση αυτή.

Πηγή: eleftherostypos

Πηγή: onalert.gr