Σε αποκαλυπτικές δηλώσεις προχώρησε ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αναφορικά με τις εκκαθαρίσεις που έγιναν στις ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, το καλοκαίρι του 2016, ενώ ο ίδιος μίλησε ξανά για τους πυραύλους S-400.

Η Άγκυρα δεν «έχει» ξεχάσει ακόμα την απόπειρα ανατροπής του Προέδρου Ερντογάν το 2016 και έτσι η κυβέρνηση στράφηκε στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, με στόχο να «βγάλει από τη μέση» τους στρατιωτικούς και το προσωπικό που ήταν συνδεδεμένο, σύμφωνα με τα στοιχεία τους, με το Δίκτυο Γκιουλέν.

Ο Χουλουσί Ακάρ, κατά την διάρκεια δηλώσεων του διευκρίνισε ότι έχουν «εκκαθαριστεί» περίπου 21.194 άτομα από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ενώ στη συνέχεια δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό η προσπάθεια για την «εξάρθρωση» του Δικτύου Γκιουλέν, που θεωρείται υπαίτιο για την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Τι είπε για τους S-400

Ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε και στο θέμα των S-400 λέγοντας πως είναι ένα αμυντικό σύστημα, που θα χρησιμοποιηθεί εάν και εφόσον κινδυνεύσει η Τουρκία, ενώ δεν απέφυγε να στρέψει τα βέλη του και προς τις ΗΠΑ, λέγοντας πως οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της χώρας του και ιδίως ο αποκλεισμός της από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 «δεν είναι σύμφωνα με το πνεύμα συμμαχίας».

Ο ίδιος επανέλαβε την πρότασή του για το τι αποκαλεί ως «μοντέλο της Κρήτης», μια θέση που αρκετοί αναλυτές έχουν τονίσει πως δεν αποτελεί «εφικτή και βιώσιμη λύση» ως προς το ακανθώδες ζήτημα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων που απασχολεί τις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας φαίνεται να «επιμένει» στις θέσεις του, παρά τις πρόσφατες, σαφείς δηλώσεις από την αμερικανική πλευρά, όπως έγινε την περασμένη Τρίτη από τον Υπουργό Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο ίδιος είχε μιλήσει σε δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση χωρίς την παρουσία κάμερας λέγοντας ότι: «Και πάλι, καλούμε την Τουρκία να μην προχωρήσει με την παράδοση των S-400. Πιστεύουμε ότι είναι ασυμβίβαστο με το μαχητικό αεροσκάφος F-35 και η Τουρκία παραμένει σε αναστολή από αυτό το πρόγραμμα. Και πάλι, τους παροτρύνουμε να μην διατηρήσουν τους S-400″.

Πηγή: Ahval / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr