«Οι ΗΠΑ πρέπει να μας δώσουν τα παλαιάς τεχνολογίας F-16, αφού θα δώσουν F-35 στην Ελλάδα» αναφέρουν αναλυτές στην Τουρκία, ενώ πολλοί εκφράζουν το φόβο ακόμα και τα F-16 να μην παραδοθούν ποτέ. Μάλιστα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, στην Τουρκία παραδέχονται πως «η Ελλάδα θα πάρει από τις ΗΠΑ αεροσκάφη ανώτερα των δικών μας».

Η αναλύτρια εξωτερικής πολιτικής Γκιλρού Γκεζέρ σημειώνει πως: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην περάσει από το Κογκρέσο το ζήτημα των F-16. Είναι ζήτημα αριθμητικής. Εδώ έχει σημασία η θέληση που θα δείξει η κυβέρνηση Μπάιντεν. Μας λένε πως θα μας δώσουν τα μαχητικά, το λένε με κάθε ευκαιρία: «Δώστε μας τα F-16 καθώς στην Ελλάδα δίνετε τα F-35». Ουσιαστικά σε μας θα δώσουν μαχητικά παλαιότερης τεχνολογίας. Μας έβγαλαν εκτός του προγράμματος των F-35 και αρνούνται να μας δώσουν τα F-16…»

Πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις προθέσεις των ΗΠΑ όσον αφορά τους F-16: «Η παραλαβή των F-16 είναι για την αεροπορία μας ζωτικής σημασίας, εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας καθώς όλοι είναι εκπαιδευμένοι σε αυτά τα αεροσκάφη. Όμως πρέπει να σκεφτούμε στο σενάριο να μην έρθουν ποτέ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής γεωστρατηγικής Οζγκιούρ Τορ.

«Δεν έχουμε ανάγκη τους S-400»

Όπως υποστηρίζει ο στρατιωτικός αναλυτής Τζοσκούν Μπασμπούγ, «έχουμε πια τα αντιαεροπορικά συστήματα Κορκούτ, Χισάρ, Σιπέρ. Δηλαδή μιλάμε για συστήματα μικρού μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς. Είχαμε ανάγκη από τέτοια συστήματα, και τώρα παράγουμε και τα ραντάρ τους. Αυτά είναι πανάκριβα συστήματα και είναι σπάνια στον κόσμο. Όταν θα ολοκληρωθεί όλη αυτή η αντιαεροπορική ομπρέλα, δεν θα υπάρχει καμία ανάγκη για αντιαεροπορικά συστήματα S-300 και S-400. Αυτό είναι ένα χαρμόσυνο νέο».

Τέλος, σημειώνεται πως το πέμπτο F-35 που κατασκευάστηκε για την Τουρκία στο πλαίσιο του κοινού αμερικανοτουρκικού προγράμματος παραδόθηκε στην αεροπορία των ΗΠΑ.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Πηγή: onalert.gr