Η Τουρκία έκλεισε την περασμένη Δευτέρα τον εναέριο χώρο της στις πτήσεις από και προς τη Σουλεϊμανίγια, στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο τουρκικός εναέριος χώρος έκλεισε για τα αεροπλάνα που χρησιμοποιούν το διεθνές αεροδρόμιο της Σουλεϊμανίγια στο Ιράκ από τις 3 Απριλίου», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των δραστηριοτήτων του PKK στη Σουλεϊμανίγια, της διείσδυσης της τρομοκρατικής οργάνωσης στο αεροδρόμιο και της απειλής στην αεροπορική ασφάλεια», πρόσθεσε.

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι τις 3 Ιουλίου, όμως θα «επανεξεταστεί υπό το φως των γεγονότων» που θα υπάρξουν μέχρι εκείνη την ημερομηνία, ανέφερε το υπουργείο.

Εννέα μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μεταξύ των οποίων ένας υψηλόβαθμος διοικητής τους, σκοτώθηκαν στα μέσα Μαρτίου κατά τη συντριβή δύο ελικοπτέρων στο βόρειο Ιράκ, είχε ανακοινώσει ο συνασπισμός αυτός όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι.

Οι αρχές της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν είχαν δηλώσει πως τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή ενός μόνο ελικοπτέρου στην περιοχή αυτή, λέγοντας πως ορισμένα θύματα ήταν μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Το PKK δεν είχε επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή και τα αίτια της τραγωδίας δεν είχαν ανακοινωθεί. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο επικεφαλής του αντιτρομοκρατικού τομέα των SDF Σερβάν Κομπάνι.

Σύμφωνα με τις SDF, η αντιπροσωπεία μετέβαινε στο Ιρακινό Κουρδιστάν προκειμένου να «ανταλλάξει στρατιωτικές πληροφορίες και πληροφορίες για την ασφάλεια».

Οι SDF αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος το οποίο εκδίωξαν από τα προπύργιά του στη Συρία το 2019, με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» την κύρια συνιστώσα των SDF, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία θεωρεί παρακλάδι του PKK.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr