Δεκαπέντε Τούρκοι ναυτικοί, οι οποίοι είχαν απαχθεί τον περασμένο μήνα από πειρατές στα ανοιχτά της Νιγηρίας, επέστρεψαν σήμερα στην Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, αφού έμειναν για τρεις εβδομάδες αιχμάλωτοι σε ένα δάσος.

Τους ναυτικούς, η απελευθέρωση των οποίων είχε ανακοινωθεί την Παρασκευή, υποδέχτηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο οι συγγενείς τους και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

Οι 15 ναυτικοί είχαν απαχθεί στις 23 Ιανουαρίου στα ανοιχτά της Νιγηρίας όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο M/V Mozart, ιδιοκτησίας της εταιρείας Borealis Maritime που εδρεύει στο Λονδίνο, το Αμβούργο και την Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκε ένας Αζέρος συνάδελφός τους.

Ο Μουσταφά Καγιά, ο πλοίαρχος, ανέφερε σήμερα ότι τα μέλη του πληρώματος και ο ίδιος κρατήθηκαν από τους ενόπλους σε ένα δάσος. «Δεν μας κακομεταχειρίστηκαν σωματικά, αλλά ζήσαμε πολύ δύσκολες στιγμές από ψυχολογικής άποψης», είπε.

Η κυβέρνηση στην Τουρκία και η ιδιοκτήτρια εταιρεία δεν έχουν διευκρινίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες απελευθερώθηκαν οι ναυτικοί.

Οι απαγωγείς ζητούσαν λύτρα για να τους αφήσουν. Τα τελευταία χρόνια ο Κόλπος της Γουινέας έχει γίνει το νέο επίκεντρο της παγκόσμιας πειρατείας. Πέρσι σημειώθηκαν 135 απαγωγές ναυτικών και από αυτούς οι 130 απήχθησαν στην περιοχή αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: onalert.gr