Μπορεί η χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίστηκε από το «θετικό κλίμα» και τη συμφωνία να μείνει στο παρελθόν η ένταση του 2020, εντούτοις τα προβλήματα παραμένουν και η Τουρκία το έδειξε κιόλας σήμερα, με την ανακοίνωση που εξέδωσε για την Σύνοδο των EU-MED7.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία «επιτίθεται» κατά των νότιων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απορρίπτοντας την κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στις 11 Ιουνίου, κάνοντας λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας – Κύπρου».

Ειδικότερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει στην ανακοίνωσή του: «Η κοινή δήλωση που εγκρίθηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Νότιας Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med7) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου, δεν έχει καμία απολύτως αξία για εμάς. Η μονόπλευρη και μεροληπτική προσέγγιση που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από αυτό το όργανο, το οποίο υποστηρίζει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς και τις πολιτικές του ελληνοκυπριακού-ελληνικού δίδυμου για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα και να ενισχύσει τη συνεργασία στην περιοχή».

Και καταλήγει: «Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ένα πραγματικό περιβάλλον συνεργασίας δεν μπορεί να επιτευχθεί στην περιοχή χωρίς την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ). Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά σε αυτήν την περίπτωση την πρόταση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την διεξαγωγή ενός περιφερειακού συνεδρίου για την Ανατολική Μεσόγειο».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Πηγή: onalert.gr