Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία πίεσαν σήμερα την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δώσει απαντήσεις για τις εκτελέσεις 13 Τούρκων ομήρων από μαχητές του PKK στο βόρειο Ιράκ, σε μια «αποτυχημένη διασυνοριακή επιχείρηση διάσωσης», όπως την χαρακτήρισε η αντιπολίτευση.

Σε μια έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας για τις εκτελέσεις των ομήρων σε μια σπηλιά στην περιοχή Γκάρα του Ιράκ, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση «έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να φέρουμε πίσω ζωντανούς τους μάρτυρες μας».

Οι όμηροι, ανάμεσα τους αστυνομικοί και στρατιωτικοί, αιχμαλωτίστηκαν ως επί το πλείστον από μαχητές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν το 2015 και το 2016. Η Άγκυρα ανέφερε ότι εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης εναντίον του ΡΚΚ στην περιοχή. Ο Ερντογάν αργότερα άφησε να εννοηθεί ότι η επιθετική επιχείρηση είχε επίσης στόχο τη διάσωση των Τούρκων ομήρων.

Την Τετάρτη, την ημέρα που εξαπολύθηκε η επίθεση, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ανακοινώσει κάποια απροσδιόριστα «καλά νέα».

Τι δήλωσε ο αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) – ζήτησε από την κυβέρνηση να υποδείξει τους υπευθύνους «για την αποτυχία της επιχείρησης που εξαπολύθησε για τη διάσωση των 13 πολιτών μας» και επέκρινε τον Ερντογάν για την υπονόμευση του απορρήτου της επίθεσης.

«Το χώμα βάφτηκε με το αίμα των 13 αδελφών μας. Θα μπορούσαν να είχαν επιστρέψει στην Τουρκία», είπε. Ο στρατός «πραγματοποίησε μια επίθεση με τύμπανα και τρομπέτες. Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι υπεύθυνος για τους 13 μάρτυρες μας», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βασιζόμενες κυρίως σε αεροπορικές επιδρομές, τουρκικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια αρκετές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ εναντίον του ΡΚΚ, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αϊτούν Τζιράι, ένας βουλετής από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Iyi, κατέθεσε ερώτηση στον (υπουργό Άμυνας) Χουλουσί Ακάρ γιατί η αποστολή διάσωσης αντιμετωπίστηκε όπως άλλες επιθέσεις, λέγοντας ότι οι αεροπορικές επιθέσεις ενήργησαν ως ειδοποίηση στους Κούρδους αντάρτες.

Ενημερώνοντας το κοινοβούλιο για την επιχείρηση, ο Ακάρ είπε ότι δεν υπήρχε υποστήριξη χερσαίων δυνάμεων λόγω του ορεινού εδάφους, επιμένοντας ότι το απόρρητο διατηρήθηκε πριν από την επιχείρηση.

Πρόσθεσε ότι οι όμηροι εκτελέστηκαν τη στιγμή που η Άγκυρα εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή, την οποία ο στρατός ανίχνευε για μήνες. Συμπλήρωσε ότι οι 13 αιχμάλωτοι βρέθηκαν νεκροί όταν οι δυνάμεις εισήλθαν στο σπήλαιο όπου κρατούνταν.

Το φιλο-κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που δέχεται τα πυρά της κυβέρνησης και του εθνικιστικού συμμάχου της ότι συνδέεται με το PKK, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι δεν ενήργησε εγκαίρως. Το HDP αρνείται την ύπαρξη δεσμών με μαχητές του PKK.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr