«Προβλέψεις» κάνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφορικά με τις κυρώσεις που θα συζητηθούν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής ενάντια στην Τουρκία λόγω των προκλητικών ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο και στα Κατεχόμενα, υπό το πρίσμα του Κυπριακού.

Τόσο η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, όσο και η Χουριέτ κάνουν λόγο για «ήπια μέτρα» που δεν ανταποκρίνονται στις όσες «σκληρές» δηλώσεις έχουν κάνει το πρόσφατο χρονικό διάστημα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την «απαράδεκτη» και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ολιγάριθμες και ήπιες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας προβλέπει η εφημερίδα Μιλλιέτ ότι θα αποφασιστούν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ενώ η εφημερίδα Χουριέτ κάνει λόγο για ενδεχόμενο ‘περιόδου χάριτος’ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η Μιλλιέτ στη Σύνοδο Κορυφής ορισμένα κράτη μέλη θα εκφράσουν τη γνώμη τους υπέρ της επιβολής ολιγάριθμων και συμβολικών/ήπιων, κατά βάση, κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που θα κριθούν επαρκείς ως προς το να τονίσουν τη δέσμευση και την αξιοπιστία της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι μόνο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και οι συν αυτή ηγέτες μπορούν να σταματήσουν τη διαδικασία.

Τι αναφέρει η Χουριέτ

Σύμφωνα με την Χουριέτ, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν τάσσονται υπέρ της επιβολής ‘σκληρών’ κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση κινούνται η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και το Λουξεμβούργο.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται λόγος για έλλειψη ενδείξεων ότι τα κράτη μέλη θα έλθουν σε κάποια συμφωνία, όπερ ενδέχεται να οδηγήσει σε μία νέα ‘περίοδο χάριτος’ για την Τουρκία, εξέλιξη η οποία δεν είναι αρεστή σε ορισμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία που διαδέχεται την Γερμανία στην εκ περιτροπής Προεδρία.

Σε σχέση με την Αθήνα υποστηρίζεται ότι πρόκειται να υποβάλει έναν μακρύ κατάλογο αιτημάτων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που κυμαίνεται από εμπάργκο όπλων μέχρι την διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης προς την Τουρκία.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ – Politis / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: onalert.gr