Το κοινοβούλιο στην Τουρκία καθαίρεσε από το αξίωμά τους τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης που είχαν καταδικαστεί από τουρκικά δικαστήρια για διαφορετικές υποθέσεις. Τα κόμματα από τα οποία προέρχονται οι τρεις κατήγγειλαν την ενέργεια αυτή ως «πραξικόπημα» εναντίον της «λαϊκής βούλησης».

Ο Ενίς Μπερμπέρογλου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και οι Λεϊλά Γκιουβέν και Μούσα Φαρισογκουλάρι του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στερούνται πλέον τη βουλευτική ιδιότητα, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη φυλάκιση των βουλευτών που έχουν καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό σε πολυετή κάθειρξη.

«Εντός των επόμενων ημερών θα πάω στη φυλακή για να εκτίσω το υπόλοιπο της ποινής μου», είπε ο Μπερμπέρογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι «δεν ξαφνιάστηκε» από την καθαίρεσή του. Ο βουλευτής του CHP καταδικάστηκε σε κάθειρξη περίπου 6 ετών το 2018 επειδή διέρρευσε στον Τύπο ένα βίντεο, επιβαρυντικό για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Αφέθηκε ελεύθερος έναν χρόνο μετά, λόγω της βουλευτικής ασυλίας του.

Το 2019 το Εφετείο επικύρωσε την καταδίκη της Ζάνα και του Φαρισογκουλάρι οι οποίοι κατηγορούνταν για «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση».

Η Τουρκία, οι ανακοινώσεις, οι αντιδράσεις

Η ανακοίνωση της καθαίρεσής του έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, όπως δείχνει ένα βίντεο που μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατήγγειλε, με ανάρτησή του στο Twitter, ένα «πραξικόπημα» που «αγνοεί τη βούληση του λαού».

«Η εχθρότητα του AKP (του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) απέναντι στους Κούρδους και η πραξικοπηματική νοοτροπία του συνεχίζονται. Αντιστεκόμαστε στη λεηλασία της λαϊκής βούλησης», αντέδρασε εξάλλου το HDP, επίσης στο Twitter.

Πολλοί χρήστες εξέφραζαν την αγανάκτησή τους στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το χάσταγκ «πραξικόπημα στο κοινοβούλιο».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν συχνά την κυβέρνηση του Ερντογάν ότι εργαλειοποιεί τη δικαιοσύνη για να φιμώσει τους επικριτές της. Πολλοί βουλευτές και δήμαρχοι που έχουν εκλεγεί με το HDP καθαιρέθηκαν από το αξίωμά τους τα τελευταία χρόνια.

Από τους 600 βουλευτές που εξελέγησαν στις βουλευτικές εκλογές του 2018, έχουν απομείνει πλέον 586.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Πηγή: onalert.gr