Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι υπεγράφη σήμερα μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη στον τομέα των υδρογονανθράκων.

«Η Τουρκία και η Λιβύη θα υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης και για το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με την Υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νέκλα Μανγκούς, μετά το τέλος της συνάντησής τους.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε επίσης ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να έχουν το ίδιο όφελος. «Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με εταιρείες από την Τουρκία και τη Λιβύη, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά.

«Τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Η Αθήνα εξέφρασε την αντίρρηση της πριν την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο»και πως «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Το λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει την τουρκο-λιβυκή συμφωνία 

Το λιβυκό κοινοβούλιο, της κυβέρνησης του Φαθί Μπασάγκα, με έδρα το Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Τουρκίας και της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα με έδρα την Τρίπολη.

Με πληροφορίες από: Newsit / Anadolu / Φωτογραφία Twitter

Πηγή: onalert.gr