Η λίρα της Τουρκίας σημείωσε νέα υποχώρηση την επομένη της συνάντησης μεταξύ των Προέδρων των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς φαίνεται πως εξάλειψε τις ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη να υποχωρήσει στο θέμα του πυραυλικού συστήματος S-400 που προμηθεύτηκε από τη Ρωσία.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση -που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες- ο Ερντογάν έστειλε το μήνυμα ότι η θέση της Τουρκίας δεν είχε αλλάξει απέναντι στο αδιέξοδο που οδήγησε στις Αμερικανικές κυρώσεις κατά του αμυντικού κλάδου της.

«Εκφράσαμε τις ίδιες σκέψεις για τους S-400 στον πρόεδρο (Μπάιντεν) όπως είχαμε και στο παρελθόν και εκφράσαμε επίσης τις ίδιες σκέψεις για τα F-35», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35 και επέβαλαν κυρώσεις στον οργανισμό προμηθειών άμυνας ως αντίποινα για την απόκτηση των πυραύλων S-400 το 2019. Η Άγκυρα περιορίστηκε να καλέσει την Ουάσινγκτον να ξεκινήσουν συνομιλίες για μια συμφωνία που θα καθησύχαζε τους φόβους των ΗΠΑ ότι οι πύραυλοι αποτελούν απειλή για την άμυνα και την τεχνολογία του ΝΑΤΟ.

Η λίρα υποχώρησε κατά 0,8%, στις 8,52 ανά δολάριο την Τρίτη το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που προστίθεται στις απώλειες κατά 0,9% της Δευτέρας.

«Ήταν μια πολύ καρποφόρα και ειλικρινής συνάντηση», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους. Ο Μπάιντεν από την πλευρά του είπε ότι οι συνομιλίες ήταν παραγωγικές και ότι ήταν σίγουρος ότι οι ΗΠΑ «θα σημειώσουν πραγματική πρόοδο με την Τουρκία».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν επίσης συγκρουστεί διπλωματικά για την στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πολεμούν εναντίον των Κούρδων μαχητών, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Οι διαφορές ως προς τη Λιβύη και η διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο το περασμένο καλοκαίρι, προστέθηκαν στις διμερείς εντάσεις.

Αυτές οι πολιτικές διαφωνίες συνέβαλαν στην έξοδο ξένων κεφαλαίων από την Τουρκία και σε απώλειες για τη λίρα. Το νόμισμα έφτασε στο χαμηλό ρεκόρ των 8,88 ανά δολάριο στις αρχές αυτού του μήνα.

Το τελευταίο διάστημα η λίρα είχε κερδίσει αρκετό από το χαμένο έδαφος καθώς ορισμένοι επενδυτές προεξοφλούσαν ότι ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν θα σημειώσουν πρόοδο ως προς την επίλυση του ζητήματος των S-400.

Πηγή: AhvalNews

Πηγή: onalert.gr